Followers

Sunday, May 8, 2011

NASI TOMATO


Salam sejahtera semua... Diharap anda semua sihat dan ceria selalu... 3 hari saya tak update blog ni sebab keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan. Asal saya online je, kepala mula berpusing-pusing, sudahnya saya cuma sempat menjejak beberapa je rakan yang tinggalkan jejak di shout atau komen. 3 hari tu rasa macam lamaaa sangat...dan rasa rinduuu sangat nak ketuk-ketuk keyboard ni...hihi...

Hari ni saya nak mulakan pagi dengan berkongsi resepi campak-campak seorang Ummy yang demam. Tekak rasa macam nak makan yang best tapi malas sangat nak mencari bahan kat kedai...maka terjadilah resepi ni. Nasi tomato dan ayam masak sos. Saya gunakan apa je yang ada kat dapur tu. Anda pun boleh cuba nanti sebab rasanya sedap namun tak menyusahkan diri...hihi...

Bahan-bahan:
  • 3 cawan beras - saya gunakan beras biasa je
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 biji bawang besar - dihiris
  • 1 batang kayu manis
  • 1 bunga lawang
  • 2 buah pelaga
  • 3 bunga cengkih
  • 4 cawan air
  • 6 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu teh garam
Cara:
  1. Basuh beras dan toskan.
  2. Di dalam kuali, panaskan mentega dan minyak sapi sehingga cair. Kemudian masukkan bawang besar, kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih. Kacau seketika dan tutup api.
  3. Masukkan beras ke dalam periuk nasi. Tambahkan bahan yang digoreng tadi.
  4. Kemudian masukkan air, sos tomato dan garam. Gaul sehingga sos rata dan masak nasi seperti biasa.
Mudahkan? Selamat mencuba...

5 comments:

Eza Ridzwan said...

menu lunch utk hari ni ke..jgn lupa sila poskan ke Putrajaya ye..hehehe..

LindaRahim said...

hihi...menu lunch hr sabtu...hr ni bru kuar ikan dr freezer...x th nk masak pe lagi..

airul_chobits said...

ayamnye nk masuk bile? hehe..pertanyaan org yg xde ilmu dlm msakan..huhu

LindaRahim said...

ayamnya lauk asing...skroll ke atas jumpe la resepinye...

♥MiZz-siHa♥ said...

nmpk senang la kan....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...