Bahan-bahan:
- Udang - 1/2 kg
- Kunyit serbuk
- Bawang besar - 1 biji (separuh dikisar dan separuh lagi dihiris)
- Bawang putih - 5 biji (kisar)
- Halia - 1/2 inci (kisar)
- Lada kering kisar - 2 sudu besar
- Tomato sos - 5 sudu besar
- Kacang pis - 1/2 cawan
- Air - 1/2 cawan
- Garam -2 sudu teh
- Gula - 3 sudu teh
- Kayu manis - 1 batang
- Minyak masak
Cara:
- Udang dibersihkan kepala dan dibuang bahagian muncung dan tajam (kulit dibiarkan). Kemudian gaulkannya dengan kunyit dan garam, dan goreng di dalam minyak panas. Setelah garing, angkat dan asingkan.
- Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Tambahkan pula lada kisar dan goreng sehingga naik minyak. Kemudian tambahkan kayu manis, sos, air, gula dan garam. Biarkan kuah mendidih seketika.
- Campurkan udang goreng ke dalam kuah. Masukkan pula kacang pis dan hirisan bawang besar, kemudian gaul rata dan dibiarkan seketika sehingga kacang masak. Angkat dan hidangkan.
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment