Followers

Monday, March 14, 2011

KEK PISANG

Bahan-bahan:
  • 200 gram pisang (pisang emas atau berangan)
  • 150 gram gula halus
  • 4 biji telur (gunakan telur saiz B)
  • 10 gram emulsifier kek (ovallet)
  • 250 gram tepung kek
  • 1 1/2 sudu teh baking soda
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 125 ml susu (boleh gunakan susu kotak atau bancuhan susu tepung)
  • 100ml minyak masak
Cara:
  1. Ayak tepung bersama baking soda dan baking powder. Ketepikan.
  2. Di dalam mangkuk adunan, lenyekkan pisang. Kemudian campurkan gula dan telur, dan pukul sehingga bergaul rata.
  3. Tambahkan pula emulsifier kek dan pukul lagi sehingga 5 - 6 minit sehingga kembang.
  4. Masukkan adunan tepung secara berselang seli dengan susu dan pukul perlahan sehingga adunan sebati.
  5. Akhir sekali tambahkan minyak dan pukul sehingga adunan bergaul rata.
  6. Tuang adunan di dalam 2 acuan panjang 9"x4"x3", atau acuan 4 segi yang sesuai dan telah digris dengan mentega.
  7. Bakar pada suhu 200 darjah celsius selama 35 minit atau sehingga kek masak.
Selamat mencuba...

2 comments:

noor said...

salam kenal tuan umah
rajin awak yer
sy beli jer slalu

Linda Rahim said...

Sy x keje ofis...keje bukak tutup komputer, keje rumah n ambil tempahan masak memasak....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...