Followers

Tuesday, December 14, 2010

KEK COKLAT

Bahan-Bahan:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula kastor
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh garam
  • 3/4 cawan air
  • 3/4 cawan susu (pilihan saya susu penuh krim duth lady di dalam kotak)
  • 1/2 cawan mentega
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1/2 cawan serbuk koko
BoldCara:
  1. Campurkan kesemua bahan di dalam mangkuk adunan. Pukul selama 1 minit pada kelajuan rendah.
  2. Kemudian pukul lagi selama 3 minit pada kelajuan sederhana.
  3. Gris loyang bulat berukuran 8 inci dan tuang adunan. Panaskan oven dan bakar kek pada suhu 180 darjah C selama 60 minit atau lebih. Cucuk kek dengan cake tester untuk memastikan kek telah masak sempurna.
Bahan membuat frosting:
  • 100gm coklat masakan
  • 200gm susu cair
  • 1 sudu besar mentega
Cara:
  1. Campurkan kesemua bahan di dalam loyang dan masak secara double boil atau kukus.
  2. Setelah coklat menjadi cair, kacau rata kesemua bahan. Matikan api setelah adunan rata.
  3. Tunggu sehingga sejuk.
  4. Bahagikan kek kepada 2 bahagian (gunakan pisau yang panjang untuk memotong kek)
  5. Lapiskan kek dengan adunan coklat dan tuang selebihnya di atas kek.
Selamat mencuba....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...