Followers

Wednesday, December 8, 2010

MUFFIN EPAL BEREMPAH


Bahan-bahan:
  • 2 1/2 cawan tepung pelbagai guna
  • 1 1/2 cawan gula kastor atau gula ising
  • 4 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh kulit kayu manis hancur (boleh didapati di kedai menjual bahan kek atau tumbuk lumat 1/4 batang kayu manis)
  • 1 biji telur - dipukul
  • 1 cawan susu - pilihan saya susu lemak duth lady di dalam kotak
  • 4 sudu teh mentega tanpa garam- dicairkan (atau boleh guna minyak masak)
  • 1 biji epal dipotong dadu - pilihan saya epal fuji kerana rasanya yang manis dan saiznya yang besar
  • 2 sudu besar gula ising
Cara:
  1. Ayak bersama tepung, baking powder, garam dan 1/2 sudu teh kulit kayu manis.
  2. Satukan telur yang telah dipukul dengan susu dan mentega cair. Gaul rata.
  3. Tambahkan pula adunan tepung dan gula. Pukul sehingga rata, kemudian masukkan epal.
  4. Sudukan ke dalam cawan muffin 2/3 penuh.
  5. Campurkan 1/2 sudu teh kulit kayu manis dengan 2 sudu besar gula ising. Taburkan di atas adunan muffin.
  6. Bakar pada suhu 70 darjah c selama 20 minit.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...