Followers

Tuesday, December 14, 2010

ASAM PEDAS IKAN PARI

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan pari
  • 2 biji terung
  • 1/2 biji lobak merah
  • 1 biji tomato
  • 5 biji bawang merah - kisar
  • 3 biji bawang putih - kisar
  • 1/2 inici halia - kisar
  • 1/2 inci kunyit hidup - kisar
  • 2 batang serai - diketuk
  • 20 batang lada kering - kisar
  • Minyak untuk menumis
  • Segenggam asam jawa dibancuh dengan air
  • Garam secukup rasa
  • 20 biji lada hitam - ditumbuk
Cara:
  1. Bersihkan ikan. Sayur pula dipotong.
  2. Kisar bersama bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit hidup.
  3. Kisar berasingan lada kering (rendam lada terlebih dahulu selama jam). Kemudian tumis sehingga warna lada bertukar menjadi merah tua.
  4. Masukkan pula serai dan bawang kisar. Gaul rata dan tumis sehingga naik bau.
  5. Tambahkan air asam jawa dan semangkuk air (tambahkan lagi air jika perlu).
  6. Masukkan ikan dan sayur, tunggu sehingga mendidih. Akhir sekali tambahkan garam dan lada hitam. Gaul rata, kemudian masukkan tomato dan tutup api.
Selamat menjamu selera...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...