Followers

Wednesday, December 8, 2010

UDANG GORENG TEPUNG GERAGAU


  • Udang - 14 ekor (dibersihkan kepalanya dan dibuang muncung serta bahagian yang tajam sahaja).
  • Tepung gandum - 5 sudu besar (sukatan seperti di dalam gambar)
  • Tepung jagung - 2 sudu besar
  • Garam - 2 1/2 sudu teh rata
  • Mentega - 1 sudu besar
  • Udang geragau - 3 sudu besar
  • Baking powder - 1 sudu teh rata
  • Air suam - 1/2 cawan (tambahkan sedikit lagi jika terlalu pekat)

Cara:

  1. Gaulkan semua bahan kecuali air suam dan udang. Setelah rata baru tambahkan air dan dikacau sehingga sebati.
  2. Celupkan udang dan digoreng di dalam minyak panas dengan api sederhana. Goreng sehingga kekuningan.
  3. Angkat, tos dan hidang.

Masakan ini sedap dinikmati kala panas. Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...