Followers

Friday, December 17, 2010

KEK COKLAT PISANG




Bahan-bahan:
  • 1/2 cawan mentega
  • 1 1/4 cawan gula perang
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan tepung serbaguna
  • 1/2 sudu teh baking soda
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 1/2 cawan pisang lenyek (pisang masak)
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 3/4 cawan air
Cara:
  1. Ayak tepung, baking soda, baking powder, garam dan koko bersama. Ketepikan.
  2. Di dalam mangkuk lain, lenyek pisang dan tambahkan esen vanilla. Ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk pengadun,adun mentega bersama gula sehingga ringan dan gebu.
  4. Masukkan telur satu persatu.(pukul sehingga adunan rata setiap kali memasukkan telur)
  5. Kemudian, tambahkan pisang lenyek dan adunan kering secara berselang seli. Gaul sekadar untuk meratakan bahan. Jangan telebih pukul.
  6. Tuang adunan ke dalam loyang 8 inci yang telah digris dan dialas kertas.
  7. Bakar pada suhu 180 darjah C selama 50 minit atau sehingga masak. Cucuk dengan cake tester untuk memastikan kek telah masak.
Selamat mencuba...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...