Followers

Thursday, December 16, 2010

KEK CIP COKLAT OAT

Bahan-bahan:
  • 1 3/4 cawan air didih
  • 1 cawan oat
  • 1 cawan gula perang
  • 1 cawan gula kastor (putih)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 cawan mentega
  • 2biji telur
  • 1 3/4 cawan tepung serbaguna
  • 1 sudu teh baking soda
  • 1 sudu besar serbuk koko
  • 300gm cip coklat
Cara:
  • Campurkan oat ke dalam air didih, gaul rata dan ketepikan.
  • Ayak bersama tepung, baking soda dan koko. Ketepikan.
  • Di dalam mangkuk pengadun, pukul gulaperang, gula kastor , garam dan mentega sehingga gebu.
  • Kemudian, masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul sehingga bahan bergaul rata setiap kali memasukkan telur.
  • Masukkan adunan tepung dan oat secara berselang seli sehingga semuanya habis. Pukul sehingga semua bahan bergaul rata. Akhir sekali masukkan cip coklat dan kaup balikkan adunan menggunakan senduk.
  • Griskan loyang berukuran 8 inci dengan mentega dan alas dengan kertas. Tuang adunan dan bakar pada suhu 180 darjah C selama 60 minit. Periksa kek dengan cake tester untuk memastikan kek sudah masak.
Selamat mencuba....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...