Followers

Tuesday, November 9, 2010

IKAN BAWAL SOS TIRAM

Salam semua. ini resepi ikan saya yang pertama di blog. Resepi ini saya cuba-cuba sendiri dan hasilnya not bad...ok, kita sediakan bahan-bahannya dulu later bolehlah anda mencuba.
Bhan-bahan:
  • Ikan Bawal - seekor bawal hitam
  • Kunyit serbuk - untuk menggoreng ikan
  • Kentang - dihiris dan digoreng
  • Bawang besar - sebiji
  • Bawang putih - 3 biji
  • Halia - sedikit (ikut suka)
  • Cili padi - 5 batang (kalau mahu lebih pedas boleh tambah lg)
  • Asam jawa - bancuhkan kira-kira 1 sudu besar asam jawa dgn 3 sudu besar air. Kalau menggunakan asam jawa tanpa biji, ambil sesudu kecil.
  • Sos tiram - 3 sudu besar
  • Tepung jagung - 1/2 sudu besar dibancuh dengan 3 sudu besar air.
  • Garam secukup rasa

Cara:

  1. Mula-mula goreng kentang sehingga garing dan ketepikan.
  2. Kemudian goreng ikan yang telah disalut kunyit dan garam. Setelah garing, angkat dan ketepikan.
  3. Kurangkan sedikit minyak yang telah digunakan untuk menggoreng ikan tadi. Tumis pula bawang putih dan halia. Kemudian masukkan air asam jawa dan sos tiram. kacau seketika.
  4. Masukkan pula tepung jagung yang telah dibancuh, bawang besar, cili padi dan garam. (boleh juga ditambah sedikit air jika kuah terlalu pekat). Kacau sehingga mendidih.
  5. Akhir sekali, campurkan kentang yang telah digoreng. gaul dan curahkan kuah di atas ikan bawal.

Selamat menjamu selera...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...