Bahan-bahan sup:
- Ayam - 1/2 ekor
- Bawang merah - 5 biji (kisar)
- Bawang putih - 3 biji (kisar)
- Halia - 1 inci (kisar)
- Rempah kurma - 1 paket kecil (pilihan saya rempah kurma adabi)
- Sup bunjut - 1
- Daun bawang dan daun sup
- Air -3 liter
- Minyak untuk menumis
- Kecutkat ayam. Caranya, masukkan ayam di dalam periuk dan hidupkan api sederhana. Biarkan ayam seketika di dalam periuk sambil dikacau sehingga air ayam kering. Keluarkan ayam dari periuk.
- Tambahkan minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau. Kemudian masukkan rempah kurma, gaul rata dan campurkan air serta sup bunjut.
- Masukkan pula ayam dan biarkan sup mendidih, kemudian tambahkan garam secukup rasa.
- Akhir sekali, asingkan ayam dari sup dan siat-siat isinya. Letakkan di dalam mangkuk berasingan.
- Ayam - 1 ketul isi ayam
- Daun sup dan daun bawang - 10gm (dihir halus)
- Ubi kentang - 2 biji
- Bawang merah - 3 biji (dihiris)
- Garam - 1 sudu teh
- Telur - 1 biji (dipukul-boleh gunakan garfu)
- Rebus isi ayam (gunakan isi ayam sup yang telah dibuat tadi).
- Potong kasar ubi kentang kemudian digoreng. Selepas digoreng, lenyek ubi kentang tersebut.
- Gaulkan isi ayam, ubi kentang lenyek, daun bawang, daun sup, hirisan bawang merah dan garam.
- Bentukkan bergedil dan salutkan dengan telur yang telah dipukul. Goreng di dalam minyak panas sehingga garing.
- Kicap (pilihan saya kicap manis cap kipas udang)
- Limau kasturi - 1 biji (diperah dan diambil airnya)
- Bawang putih - 1 biji
- Cili padi - 20 biji (atau mengikut suka)
- Garam - 1/2 sudu teh (jika anda menggunakan kicap masin, tidak perlu menambah garam)
- Campurkan kesemua bahan di dalam mesin kisar dan kisar sehingga hancur.
- Nasi himpit - direbus awal dan disejukkan kemudian dipotong kiub. Saya memilih pek ekonomi (6 bungkus) nasi ketupat NONA, dan untuk resepi ini saya menggunakan 1 bungkus nasi ketupat.
- Suhun - 1 paket (digoreng dengan minyak)
- Pucuk tauhu - 1 paket (dibasuh dan digoreng dengan minyak)
- Kacang tanah - 200gm (dibasuh dan digoreng dengan minyak)
- Taugeh - 200gm (dibasuh dan dicelur seketika dengan air panas)
- Bawang goreng - 1 paket kecil
No comments:
Post a Comment