Followers

Saturday, December 18, 2010

PUDING ROTI


Salam sejahtera semua... Ini resepi puding roti yang ringkas dan sesuai untuk hidangan sarapan atau minum petang. Kalau anda gunakan resepi ini, puding roti yang dihasilkan lebih lembut berbanding puding roti caramel.

Bahan-bahan:
  • 4 keping roti disapu mentega dan dicarik-carik (terus disusun di dalam loyang 8 inci yang telah digris mentega)
  • 450ml susu segar dipanaskan sebentar (tidak sehingga mendidih)
  • 3 biji telur
  • 1/3 cawan gula kastor
  • 1 sudu besar tepung kastard
Cara:
  1. Pukul telur bersama gula hingga kembang. Kemudian tambahkan susu yang telah dipanaskan dan tepung kastard. Pukul sehingga semua bahan bergaul rata.
  2. Tuang adunan ke atas roti yang telah disusun di dalam loyang. Biarkan selama 10minit supaya roti kembang.
  3. Bakar pada suhu 180 darjah C selama 30 minit.
Selamat mencuba....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...