Followers

Tuesday, December 14, 2010

IKAN GORENG SAMBAL UTARA

Kali ini saya sediakan resepi sambal utara yang saya pelajari dari adik ipar saya, Sue yang berasal dari Alor setar. Boleh tahan juga rasanya dan mudah cara menyediakannya.

Bahan-bahan:
  • 5 ekor ikan kembong
  • Kunyit serbuk
  • 5 biji lada hidup
  • 5 biji cili padi
  • 5 batang serai
  • 5 ulas bawang merah
  • 1/3 cawan air
  • 1/2 sudu besar gula
  • 1/2 sudu besar asam jawa dibancuh dengan 1/3 cawan air
  • Garam
  • Minyak untuk menggoreng
Cara:
  1. Gaul ikan dengan garam dan kunyit serbuk, kemudian goreng sehingga garing. Ketepikan.
  2. Campurkan lada hidup, cili padi, serai dan bawang merah dan air. Kisar sebentar (jangan terlalu hancur).
  3. Kemudian tumis bahan kisar, dan tambahkan garam, gula dan air asam jawa. Tunggu sehingga naik minyak. Tutupapi.
  4. Curahkan di atas ikan yang telah digoreng.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...