Followers

Monday, March 14, 2011

TAT TELUR (EGG TARTS)


Bahan-bahan pastri:
  • 250 gram tepung gandum
  • 60 gram gula ising
  • 125 gram mentega
  • 1 telur kuning (yolk)
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu besar air
Cara:
  1. Ayak tepung 3 kali dan campurkan bersama gula ising di dalam mangkuk adunan. Gaul rata.
  2. Masukkan mentega dan gaul adunan sehingga membentuk 'crumbs'.
  3. Tambahkan kuning telur, esen vanilla dan air. Gaul rata sehingga adunan membentuk doh.
  4. Tutup bekas dengan plastik dan sejukkan selama 20 minit di dalam peti sejuk.
  5. Setelah dikeluarkan dari peti sejuk, bentukkan pastri. Caranya tekan doh ke dalam mould tat (jangan terlalu nipis, dan jangan pula terlalu tebal). Potong lebihan doh yang terkeluar dari mould dengan menggunakan pisau kecil.
  6. Setelah itu, cucuk dasar doh dengan pencungkil gigi sebanyak 2 lubang.
  7. Setelah habis adunan, bakar pada suhu 180 darjah celsius selama 10-15 minit. Jika pastri telah benar-benar masak, pastri akan mudah keluar daripada doh apabila mould diterbalikkan. Ketepikan pastri dan dibiar sejuk.
Bahan-bahan inti telur/kastard:
  • 250ml air
  • 125 gram gula
  • 5 biji telur
  • 100 gram susu sejat (pilihan saya susu Ideal)
Cara:
  1. Campurkan air dengan gula dan masak sehingga semua gula hancur. Kemudian biarkan sejuk.
  2. Setelah air gula sejuk, campurkan bersama telur dan susu. Gaul rata dan tapiskan bahan kasar yang tidak larut serta buihnya.
  3. Tuang inti kastard ke dalam kulit tat (pastri) yang telah disejukkan.
  4. bakar pada suhu 180 darjah celsius selama 20 minit.
Selamat mencuba...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...