Followers

Monday, May 2, 2011

SEPETANG DI DUSUN AYAHANDA

Selamat sejahtera semua... Hmmm...memang saat yang saya nanti-nantikan sebenarnya. Memang tak sabar-sabar nak wat story dusun ayahanda ni...moment yang paling indah bersama famili di akhir bulan April 2011...huhuhu... Sangat seronok makan borak, makan borak, makan borak...seperti kesan gigitan nyamuk yang masih belum hilang, seperti juga moment itu yang masih terkesan di hati... Layannnn....


Anak pokok jambu madu yang Pak Busu beli kat Pasar Minggu...
Katanya nak tanam...katanyalah...hihihi...dah pukul 6.30 petang baru nak keluar berkebun...



Anak pokok kelapa



Putik kelapa...
Kalaulah ada kelapa muda, leh minum air dia ...huhuhu...



Kalau nak tahu...
Jari Jemariku Boutique kata ini bunga buah pulasan...saya punyalah percaya...hihi...
Rupa-rupanya bunga langsat.



Muda lagi langsat ni...masamnye kemain...
Last-last Amar cousin yang kena habiskan.
Toye je muka dia...tak ada reaksi langsung...
errr...tak de deria rasa masam kot...ngee...



Rambutan pun sedang berbunga lebat...lalalalala...



Cempedak cutie...



Cempedak bujang...
Pas ni ayah akan balut ngan kertas surat khabar lama...
Bila dah cukup masak baru lah dipetik...



Ala-ala luv yang seksi gitu...
Inilah dia baby buah durian belanda.



Haa...yang ini rupa durian belanda dewasa.
Tak ada pula yang dah masak, kalau ada...sedap buat air tu.
Wan kata 'maso durian belando tu masak, sorang tak nak balik...
melepek-lepek yo kat bawah tu'...



Mangga harumanis...dah masak nanti baru jolok...



Pisang dengan jantung hatinya...



Ini buah betik yea...
yang 2 bijiks tu akhirnya dijolok ayah untuk diperam.
Tapi Jari Jemariku Boutique kata, leh jugak makan yang muda tu...
Buat macam ulam...
Ntah le...tak terliur pun...hihi



Pokok durian ni satu-satunya yang tak nak berbunge tahun ni...
Kita amek gambar dia, letak kat belog...
Biar dia suke hati...biar dia rase glemer...
Biar lepas ni dia ade hati nak berbunge banyak-banyaks...



Yang ini putik durian...
Ye ye...tak lama lagi leh makan durian feree...ngee..



Putik cili padi...



Cili padi kampung yang pedasnye bukan main...
Saya suka petik buat stock kat rumah...hihi...



Ini pun cili padi gak...
Orchids fan beli kat Cameron Highland.
Ada rupa...tapi tak de rasa...
Tak pedas pun...so, mak buat perhiasan je la...



Mulanya begini...



Kemudian begini...



Dan akhirnya sebesar ini...
Ayah kata nak tengok dah boleh petik ke tidak, kita kena tengok duri dia tu...
Kalau dah rata, boleh la petik dan peram...
Yang dalam gambar ni, nanas sarawak yang dah rata durinya.

Adik kata...'Ummy...inilah dia raja buah'.
Abang pula kata...'Mana ada, raja buah - durianlah...'
Adik kata lagi...'Tengok pineapple tu ada crown...jadi dia la raja buah'.
Saya balas...'Durian raja buah, jadi pineapple ni dia punya queen...'
Semua pun setuju...hihihi



Cube kawan-kawan teka ini bunga apa?



Hihi...inilah bunga buah markisa aka buah susu.
Bila dah masak, warna buahnya merah jambu...
rasanya sangatttt lemak manis....
Oleh kerana yang tak masak lebih banyak dari yang dah masak...
jadi tak sempat nak amek gambar, dah selamatttt.....hihi



Poko ciku ni rendang jer...
Senang kami nak petik buahnya...yang dah jatuh pun banyak,
tapi selalunya dah kena makan dek ayam atau burung.



Ciku yang dah besar tu, dah boleh petik dan diperam... 2 3 hari pas tu boleh la makan.



Amar cousin sedang menjolok mangga muda.
Jom kita tengok sape yang kene...



Itu dia...dah kene 2 bijik...
Jom tengok apa yang jadi seterusnya...



hishhh...best tak terkata...terkenyit kenyit mate makan mangga masam cicah kuah kicap.
Nanas Sarawak tu yang mak dah peram punya...manis kemain...



Kicap + gula + cili padi kampung = feeewiiiiittttt
Sedapnyer...makan mangga muda n nenas sarawak cicah kicap...



Kat sinilah kami menghabiskan masa di rembang senja.
Makan borak, makan borak, makan borak....huhuhu...bila laa nak cuti reramai cam ni lagik...

13 comments:

Fad and Sarah said...

kakak.. besnya tgk pokok2 and buah2 tu seme!!!!

KurekureKecik said...

wuuuu...bestnye......

Anna Suzana said...

bestnya... kalau ada kampung dan dusun kan ... hehehehe seronok tapi buah mangga tu cukup mengoda iman ku ..hahahaha

Axie04 said...

bnayk nyer pokok
teringin nak ade dusun cam tu
bestneyrrr

MulutPayau said...

wowww.....bestnya...macam2 ada...
Sedapnya dapat makan mangga dan nanas dicicah kicap......

♥MiZz-siHa♥ said...

wow bestnye..bnyk btl buah2an kat dusun nie...

tgk mangga tu mmg kecur air liur la..

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

beshhh kan dok kampung memacam aderrr...

LindaRahim said...

memang best laaa....huhuhu...rindu nk balik kg....

diana said...

best la kalau kampung ada dusun buah..
kampung akak tak de apa..:p

saya syamimi said...

wahhhh....banyak nye pokokkk..teringin nak g jalan2 mcm gini... rs besh je.

wildorchid said...

wah..bestnyer kalau kat kampung ader dusun cam ni..(sila baca ayat seterusnya menggunakan nada Yassin Senario)ekk....seperti ku kenal tempat ini....tapi dimana yer?

wildorchid said...

''mak cakap pkok tu pkok pulasan ...
ayah pun ckap pokok pulasan ...so i pun cakap kt u yg pokok tu pkok pulasan ...he..he

kojie said...

bestnya ada dusun

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...