Followers

Saturday, April 2, 2011

MINI CUP CAKE VANILLA

Salam sejahtera semua... ini cup cake yang saya buat dalam saiz mini... memang sengaja saya buat mini mini ni sebab macam best je nak makan bila saiznya kecil dan tidak ditambah krim di atasnya. Anak-anak saya pun suka. Oklah... anda pun boleh mencubanya..Selamat mencuba...

Bahan-bahan:
  • 1 1/2 cawan tepung serbaguna
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh garam halus
  • 1/2 cawan mentega - unsalted (jika mentega yang anda gunakan masin, tidak perlu ditambah garam)
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 2 biji telur
  • 2 sudu teh esen vanilla
  • 2/3 cawan susu kotak - saya gunakan susu dutch lady
Cara:
  1. Ayak bersama tepung, baking powder dan garam halus. Ktepikan.
  2. Di dalam mangkuk pengadun, pukul mentega dan gula sehingga kembang dan ringan.
  3. Tambahkan telur satu persatu dan esen vanilla. Pukul hanya secukup sehingga semua bahan bergaul rata.
  4. Masukkan adunan tepung berselang seli dengan susu. Kacau rata.
  5. Masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan 2/3 penuh ke dalam cup (anda boleh gunakan cup yang bersaiz besar).
  6. Bakar pada suhu 170 darjah selcius selama 15 - 20 minit.

3 comments:

khalidahmacambaguss~O_o said...

suka sgt!!! saye follow ye...nk salin resepi...

LindaRahim said...

terimakasih dan silakan....

cik nurussalwa said...

sy pun baru lepas bake cupcakes :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...