Followers

Thursday, April 7, 2011

MACAM MANA SAYA BLOGWALKING...

Salam sejahtera semua... Happy selalu yea...

Hari ini saya ada misi yang lebih besar dari hari-hari biasa... Saya nak menggegarkan blog kawan-kawan dari Kumpulan Bonus. Saya tahu sejak sehari dua ni dah ada yang mula menggegar goncangkan rumah saya, tetapi dek kerana saya ni Bz Fulltime House Manager, tidaklah lagi saya berkesempatan mengikut rombongan tu. Kira da tetinggal bas lah ni... Ada lah juga saya menyinggah sebuah dua blog... Tapi insyaAllah hari ni saya akan mula menjelajah semua yea...
Kenapa saya pilih hari ni? Sebab kalau tak sempat habis hari ni boleh sambung esok...Hihi... Esok cuti, anak-anak tak sekolah...jadi saya leh la nak membuang Masa Itu Emas saya. Kalau tak sempat nak tengok homework anak hari ni...esok dan lusa sempat lagi... Saya pun tak banyak keluar masuk rumah hantar anak sekolah tadika, rendah, agama bagai... Boleh la nak mengadap En. PC ni...
Ok lah... sebenarnya, saya nak mengambil sedikit masa untuk bercerita macam mana saya blogwalking yang tak seberapanya selama ini... Sebenarnya oleh kerana masalah logistik, kesihatan dan kurang pengetahuan, saya baru memulakan aktiviti blogwalking ni dalam masa 10 hari kebelakangan ini sahaja... Untuk pengetahuan - Saya mula buat blog pada Mei 2010, tetapi menulis entri pertama dan register Nuff pada penghujung Oktober 2010... Saya tampal iklan Nuff pula pada penghujung bulan Febuari 2011... Hihi lambat betul mengambil langkah...
Saya memang bersungguh-sungguh berblogwalking (lebih-lebih lagi sejak tahu fasal trafik, UV bagai ni - credit to Tok Esah). Tak kira masa, tak kira tempat, bila berkesempatan... Kalau mengemas bilik anak lelaki, saya on PC dia, kemas bilik anak perempuan, kat situ pulak saya on... Kiranya buat keje 2 in 1 la ni... Hihihi...Ini langkah- langkah yang biasa saya buat dalam blogwalking ni...(mesti ramai dah buat yang sama...saya saja je tulis kat sini untuk yang tak tahu macam saya masa mula-mula dulu)

  1. Update entri dulu... Kot kiranya orang datang ke blog saya nanti, adalah benda baru yang nak dibelek...
  2. Kecilkan atau tutup terus volume... Mula-mula dulu saya tak buat pun... Tapi pening kepala saya bila buka 2 3 blog sekali gus ada macam-macam lagu... Kalau kena sekali saya buka 5 6 blog? Huishhh.... Inilah antara sebab-sebabnya saya buang widget lagu kat blog saya. Mula dulu kejap-kejap tukar lagu...macam best je... Hihi...entah berapa ramailah orang blogwalking yang saya dah peningkan...
  3. Pilih blog dari Shoutmix saya sendiri... Saya pilih satu blog dan klik... Kat situ benda pertama yang saya tengok adalah tajuk ceritera dia yang latest... Saya baca dan saya komen jika perlu... Saya boleh baca apa-apa entri pun sebab saya sangat berjiwa muda dan terbuka, sopan tetapi kelakar... Chewah... Ada juga blog yang tulis meracau-racau, tapi saya tak kisah sebab saya bukan kenal dia pun...saya nak baca jer... Sebab itulah, ada yang saya komen dan ada yang saya just diam jer... Kadang tu malu nak komen sebab malu kalau orang lain tahu saya baca... Hihihi
  4. Tinggalkan jejak pada Shoutmix / box blog itu... Saya akan cari kat mana leh tinggal pesan / jejak ni. ada yang kena picit gambar, klik itu ini dan ada yang terus terpampang macam saya punya... Senang je kan? Saya akan tinggalkan pesanan ringkas seperti 'selamat pagi', 'selamat tgh hr', 'salam ziarah', 'merayap'... yang simple-simple la... Tapi saya paling suka ucap selamat... Sebab, tujuannya biar orang-orang lain yang sedang melakukan aktiviti sama dengan saya tahu bila masanya saya tengah blogwalking tu...
  5. Pilih blog lain dari Shoutmix tersebut...Saya akan pilih tuan punya blog yang sedang aktif waktu itu... Saya akan memilih orang yang tulis 'selamat pagi' atau 'da breakfast ke lom?' atau 'morning' jika saya sedang blogwalking pada waktu pagi... Saya akan melawat blognya dan lakukan balik aktiviti membaca, mengomen dan meninggalkan jejak... Jika tuan punya blog sedang aktif waktu itu, dengan tidak semena-mena, dia pun akan terperasan msg saya dan menjejak saya pula...begitu juga dengan orang lain yang datang kat situ...
  6. Saya pilih 2 3 4 5 6 blog dari shoutmix... Saya bukan pilih 1 je... tetapi 2 3 4 5 6... Hihi... Sebab tulah saya tak berapa nak sempat berjalan jauh... Mana nak baca blog wajib Bimie, Cik Epal, Tok Esah dan beberapa lagi... Sib bek beberapa yang lain tu tak wat entri 4 5 kali sehari... Kalau tak...kus semangat... Harus saya terhindarkan dari penyakit lupa sebab rajin nau membaca...
  7. Hehe... Pas tu saya balik lah 'rumah' saya balik... Periksalah kat Shoutmix tu...berderet-deret ke tidak jejak dan msg yang ditinggalkan... Tak lupa kat komen juga...dan saya pun menjejak la mereka ini... Dan begitulah macam tak ada kesudahannya... sambil-sambil menjalankan tanggungjawab rumah tangga...sambil menjelajah negara... Sedar-sedar hari dah waktu nak tidur... Sambunglah esok pulak...hehehe...
Selamat Blogwalking.....


14 comments:

Puanbee2 said...

oh kalau saya pilih blog daritukang komen dulu dah habis balas komen sambil2 tu pergi blog org yg komen dan bee pastikan baca dan tinggalkan komen , kemudian dah tkde baru ke shoutmix hee...kalau org di shaoutmix tu tk tinggal komen maka saya buleh lah tinggal jejak seperti dia tinggalkan kadang2 tk cukup masa jugak ler nk komen satu2 , bayangkan sehari ada berpuluh2 komen hukss..jemput ke miain bog saya http://puanbee.com

zaly said...

SAYA PUN GUNAKAN CARA TU..... SENANG SKET..

http://lepaklepakkedaikopi.blogspot.com/

srikandi cinta said...

huhu..bagus2..meh la blogwalking kat blog sy jugak.. :)

SayangSal said...

wah....bagus nie linda...leh jadi panduan juga nie...he he he....

ChaCha said...

samelah kite :)

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

wa!!! cayalaa..ada ibu .u2 gitu..^^ thankxx ya bg komenn..LOVE

wahida idris said...

singgah sini :)

Zanaishi said...

oh..begitu rupanya.....:P

Syafique Azawadi said...

http://copiesstories.blogspot.com/2011/03/tutorial-cara-aku-berblogwalking.html

kambeng.karbonat said...

singgah baca entry.tips best ni,buleh try buleh try. :D

AkuMuzikFilem said...

oh ok

juanita said...

Salam, sedang BW,
Meh ke blog saya :)

Www.tetikusrusak.net
Saya mohon copy n3 ttg kak rokie tu :)

Rulida Collections said...

bagusnyer....sangat berguna entri bagi newbie cam saya....jomlah ke blog saya - http://rulidacollections.blogspot.com

sallynafirdaus said...

bgus..sgt bagus untuk newbie macam saya..jemput singgah ke www.takeurstep.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...