Followers

Wednesday, April 6, 2011

AKHIRNYA KAU BERBUNGA JUA...



Salam sejahtera... Pagi ini saya nak memulakan hari saya dengan bercerita fasal benda feveret saya... Saya tak berapa suka gardening tapi saya sangat suka benda yang cantik cantik. Saya sukaaaa bunga orkid. Memang koleksi saya biasa biasa sahaja, tapi saya sangat sayang pada apa yang saya ada tu.
Dalam famili, selain dari me, yang rajin ngumpul orkid ni mak n adik lelaki saya, Riz. Riz ni kalau belikan orkid untuk mak, mesti belikan untuk saya juga... Bayangkan, dia beli orkid di Padang Besar pun dia bawak balik naik flight untuk saya dan mak. Dia gak rajin sangat cari info fasal orkid. Yang Sue Riz tu blog dia lah. Sibuk org bekerjaya...blog dah bersawang dah...tapi saya setia letak kat blog list...hehe... Orkid yang saya nak cerita ni saya g beli dengan dia lah. Di suatu masa, di bulan 5 tahun lalu...
Masa beli orkid kat nurseri tu, dia masih tak berbunga lagi... tuan nurseri sendiri pun tak tahu bunganya nanti warna apa. Tapi saya beli gak sebab saya lum ada koleksi jenis ni...boleh tanam atas tanah dan tahan matahari... Harganya pun tak mahal mana tapi sebab dah lama sangat, saya dah tak ingat berapa...
Bermula detik itu, dari hari ke hari saya menantikan bunga pertamanya...huhuhu... Saya siram, berborak dan membajanya... Bila Riz bagi baja baru yang katanya berkesan pada orkid dia...saya cuba. Bila mak kata "cubalah baja ni, terletak lebih pun tak apa sebab baja ni organik"...saya cuba juga... Tapi dok macam tu gak pokok tu. Pernah juga dek kerana lama saya g bercuti, bila balik ke rumah, dia dah macam nak mati. Sebabnya, saya terlupa nak alihkan pasunya ke tempat yang redup sikit. Dah la tak bersiram, berpanas pula tu.
Tetapi Alhamdulillah...minggu lepas saya da mula nampak tanda-tanda dia akan mengeluarkan bunga... Inilah dia...

Gembira sangat rasanya hati. Sekarang saya dah tahu rupa parasnya...


Ada lagi yang lum kembang tu


Rahsianya? Hehe tak de la rahsia mana... Masa cuti sekolah bulan 3 hari tu, Riz bawa saya dan mak g Taman orkid. Kat situ lah saya beli baja ni...

Katanya sembur seminggu sekali...


Seingat saya baru 3 kali sembur, orkid saya dah mula berputik... Hmmm...sekarang dah berbunga cantik pula... Alhamdulillah... Kalau anda ada masalah orkid tak berbunga tu, boleh la cuba cari baja yang macam saya guna ni...manalah tahu, kalau orkid anda pun serasi dengan baja ni... InsyaAllah...
Selamat mencuba...

11 comments:

YaYaNsMuM said...

Bestnya....yayansmum punnn loveee Mungeee..hehe..
Teringin nak ader Munge Orkid...tapi, risau nak tanam, takut mati...huhuhu

Puanbee said...

bestnyer bee tk dapek lah nak tanam2 nih du rumah burung !!

Eza Ridzwan said...

pandai yeee tanam orkid...akak tanam pokok, kompem pokok mati..yg dok ada kat balkoni umah tuh, pokok yg xde bunga...yg tahan panas...hahahaa...tgn nie x menjadi laa...

LindaRahim said...

Sy bermula dgn yg murah2 dulu n yg dpt free dr tmn mak n adik...hehehe...bila da pandai sikit br la berani beli yg ada rupa ada harga...
Kena byk bersabar n byk belajar...

NaNaSaHiR DaTaNg KoMeN.. said...

WAH..CANTIK LA BUNGA ORKID TUE...

risa said...

sayammmm...camne nak dapat blog kemas macam ni..blog me tunggang langgang sudaaaa..sian saye:)
anyway...bunga orkid tu cantiknye:)

Tok Esah said...

lawa nye kak!! hehe

dah menjawab soalan akak!!

http://www.tokesah.com/2011/04/apa-itu-uv-dan-cara2-hantar-ticket-nuffnang/

sizuka[Izzati] said...

orkid cantik!!

perondajaketbiru74 said...

satu hobi yang bagus gardening ni. Gua pun suka tapi takde masa dah hehe.....

S..U..D..@..I..S said...

dulu2 prnah minat okid...
tapi sekarang berubah ke roses

.:|kamaryeah|:. said...

nnt nk soh mummy kita carilah~
sian die sbb orkidnya x berbunga~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...