Followers

Friday, December 9, 2016

ONDE-ONDE LABU / BUAH MELAKA LABU...my style


Assalamualaikum..

Petang tadi saya dan mak mencuba satu resepi baru. Biasanya kalau ayah bawa balik labu, mesti kami buat masak lemak ataupun cekodok labu. Tetapi kali ini, kami cuba buat kuih onde-onde pula. Bila dah direbus, saya cuba rasa seketul labu tu...mak aihh manis lemak rasanya. Memang sedap betul...

Alhamdulillah..bila dah jadi ondeh-ondeh, lagilah bertambah sedapnya. Gabungan lemak manis labu, manis gula melaka asli dan lemak kelapa beserta teksturnya yang terasa lembut tetapi kasar bila digigit tu..memang best. Tak sempat sejuk pun kuih ondeh-ondeh ni dah selamat kami sekeluarga kerjakan..hihi

Korang pun boleh cuba, senang giler nak buat dan bahan-bahannya pun tak banyak..


Bahan-Bahan:

  • 1 paket tepung pulut
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1 biji labu
  • Gula melaka dipotong kiub kecil
  • Kelapa parut - gaulkan bersama sedikit garam halus (2-3 cubit secukup rasa)

Cara:

  • Potong dadu labu dan rebus sehingga empuk. Kemudian tapis dan sejukkan.
  • Di dalam mangkuk besar, penyekkan labu dan campurkan tepung pulut serta tepung beras sedikit demi sedikit. Gaul rata.
  • Ambil sedikit adunan, bentukkan bulat dan leperkan di atas tapak tangan.
  • Ambil sedikit gula melaka dan letakkan di tengah-tengah adunan di tapak tangan. Tutup rapat dan bentukkan bulat semula.
  • Didihkan air di dalam periuk yang sesuai. Masukkan adunan yang telah siap diletak inti gula melaka ke dalam air didih.
  • Apabila adunan tersebut telah timbul, angkat dan toskan.
  • Akhir sekali, salut ondeh-ondeh dengan kelapa parut sehingga rata. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...