Followers

Monday, March 21, 2011

AISKRIM COKLAT

Salam sejahtera...harap anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera...Ini aikrim yang saya buat semalam...best kan...dapat buat aiskrim sendiri. Tentu anda pun mahu mencubanya. Saya sediakan resepi aiskrim coklat di bawah ini, tetapi jika anda inginkan perasa lain, seperti kopi, strawberi atau oren, boleh gantikan serbuk kok dengan kopi segera, pes strawberi atau oren sunquik (jus yang dalam botol kaca tu). Cubalah...semoga berjaya...

Bahan-bahan:
  • 4 kuning telur
  • 1/2 cawan gula
  • 500 ml susu (gunakan susu kotak - pilihan saya susu dutch lady)
  • 1 sudu teh tepung jagung
  • 3 sudu besar serbuk koko
  • 250 gm krim putar (whiping cream)
Cara:
  1. Masak kesemua bahan kecuali krim putar dan biarkan sejuk. Setelah sejuk, simpan di dalam bekas bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk beku selama 2 jam.
  2. Pukul krim putar sehingga pekat (terbentuk garis-garis melengkung pada krim).
  3. Campurkan krim putar bersama bahan 1. Gaul rata (gunakan senduk sahaja, tidak perlu putar).
  4. Simpan di dalam peti sejuk beku semalaman. Setelah itu, keluarkan dan pukul (dengan mixer) sehingga aiskrim menjadi dua kali ganda banyaknya.
  5. Masukkan aiskrim ke dalam bekas bertutup dan simpan di dalam peti sejuk beku sehingga mengeras dan boleh dihidang.
  6. Sebagai tambahan, anda boleh campurkan coklat cip, coco crunch atau coklat kit kat pada aiskrim anda...
Selamat menjamu selera...

2 comments:

zatil said...

wahhh. bestnye eskem tuh. peberet kot :) kena try buat ah. hehe.

btw,zatil baru follow sini. keep in touch ye. nice blog btw.

Linda Rahim said...

Tq Zatil...Selamat mencuba...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...