Followers

Friday, February 19, 2016

NUTELLA OREO MOIST CAKE



Bahan-bahan:

Bahan A:
1 cawan gula halus
250gm mentega
6 biji telur (gred A)
300gm kaya

Bahan B:
137gm biskut oreo dihancurkan (dihancurkan dengan inti sekali)
1 botol 200gm Nutella

Bahan C:
1 cawan tepung kek
1 cawan Horlicks
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
- ayak kesemua bahan bersama dan ketepikan

Cara:

1) Pukul mentega dengan gula hingga gebu.
2) Kemudian, masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang.
3) Masukkan pula adunan tepung yang telah diayak (bahan C), putar perlahan hingga sebati.
4) Masukkan kaya dan putar sekejap hingga rata.
5) Bahagikan adunan kepada 3 bahagian
6) Campurkan satu bahagian adunan dengan biskut Oreo yang telah dihancurkan.
7) Campurkan Nutellah pada satu lagi bahagian adunan.
8) Satu lagi adunan kek dibiarkan kosong (asal).
9) Tuangkan adunan Oreo ke dalam loyang 9" yang telah digris dan dilapik kertas minyak. Bakar selama 10-15 minit pada suhu 170C (boleh tambah masa bakar jika kek masih belum masak).
10) Tuang adunan asal di atas kek adunan Oreo yang telah masak. Bakar selama 20 minit pada suhu 170C.
11) Tuang pula adunan Nutella ke atas kek adunan asal yang telah masak. Bakar selama 20 minit pada suhu 170C atau sehingga kek masak.

P/S: Kek ini juga boleh dikukus

Selamat mencuba..


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...