Followers
Sunday, February 14, 2016
KEK COKLAT CLOUD 9 CLASSSIC
Bahan A
300gm tepung gandung
100gm serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan B
3 biji telur A saiz
400gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
Bahan C
250ml susu cair
250ml minyak jagung
2 sudu besar susu pekat manis
Bahan D
250ml air panas
Bahan E
6 paket Cloud 9 Classic dipotong dadu
Cara:
1) Satukan semua bahan A, ayak dan ketepikan.
2) Satukan semua bahan B di dalam mangkuk pembancuh. Pukul sehingga putih
3) Masukkan minyak, susu cair dan susu pekat manis. Pukul sehingga sebati.
4) Masukkan bahan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit dan kaup balik adunan dengan spatula.
5) Tambahkan air panas dan gaul rata.
6) Tambahkan pula Cloud 9 Classic yang telah dipotong dadu. Gaul rata.
7) Tuang adunan ke dalam loyang bulat atau 4 segi ukuran 9 inci yang telah digris dan dilapik dengan kertas minyak.
8) Bakar adunan di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 1 - 1 1/2 jam atau sehingga kek masak.
9) Sejukkan kek di atas redai.
Topping
200gm coklat masakan dipotong dadu
100ml susu cair
1 sudu besar butter
6 paket Cloud 9 Classic dipotong dadu
Cara:
1) Panaskan susu cair secara double boiler.
2) Masukkan coklat masakan dan butter. Gaul sehingga semua coklat cair.
3) Padamkan api dan sejukkan sebentar.
4) Tuang topping di atas kek dan hias dengan coklat Cloud 9 Classic.
Selamat mencuba...Yummy
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment