Followers

Saturday, February 6, 2016

VIRUS ZIKA

Virus Zika adalah virus yang proses penularannya melalui medium nyamuk Aedes aegypti. Masih satu famili dengan virus lain seperti virus penyebab penyakit demam berdarah, penyakit kuning dan chikungunya.

Virus ini jarang muncul di kawasan Asia tenggara. Ianya pertama kali diidentifikasi pada tahu 1947 di Negara Uganda dan didapati dari demam yang muncul pada kera asli endemik Uganda. Kemudian virus ini menjangkit manusia dan pernah menyerang sejumlah populasi manusia di kawasan Afrika secara meluas pada tahun 1954.

Kes pertama dari penyakit yang disebabkan oleh Virus Zika di luar Afrika terjadi di Yap Island, sebuah pulau di kawasan Pasifik Mikronesian pada tahun 2007. Semenjak itu, kes Virus Zika telah beberapa kali muncul dalam frekuensi yang tidak kuat di kawasan Pasifik.Tanda-tanda Gejala infeksi Virus Zika:
  • Demam yang tidak terlalu tinggi, maksimum pada 38 darjah celsius dan cenderung untuk naik dan turun.
  • Muncul beberapa ruam pada kulit yang berbentuk makulapapular atau ruam melebar dengan benjolan tipis yang timbul. Kadang kala, ruam meluas dan membentuk seperti ruam merah tua kecoklatan yang mendatar dan menonjol.
  • Rasa sakit pada sendi dan otot, kadang kala disertai lebam dan bengkak pada sendi dan otot.
  • Berlaku infeksi mata menyerupai konjungtivitis dengan mata kemerahan. Kadang kala warna merahnya sangat kuat menandakan adanya ruam pada kelopak mata.


Efek Virus Zika terhadap wanita hamil:

Ibu hamil yang positif mempunyai Virus Zika berkemungkinan boleh menularkan Virus tersebut kepada janin dalam kandugannya. Virus Zika akan menyerang jaringan otot dan sistem saraf termasuk sistem saraf pusat di otak dan janin. Virus ini boleh menyebabkan bayi baru lahir mengalami sindrom mikrosefalus iaitu keadaaan dimana kondisi otak dan jaringan di dalamnya tidak sempurna sebagaimana pada bayi normal dan berbentuk kecil.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...