Followers

Friday, November 5, 2010

NASI UDANG


Salam Nurul Sofiah dan semua yg mengikuti resipi saya. Pernah tak anda masak nasi udang atau makan nasi udang ni kat mana-mana? Resepi yang saya nak bagi ni memang resepi saya sendiri yang saya reka setelah mencuba berulang kali resepi-resepi yang berbeza. Kiranya, nasi udang ni memang menepati citarasa saya dan keluarga..

Bahan-bahan:


  • Beras basmati - 4 cawan (seperti biasa, sy pilih beras mogul)

  • Mentega - 4 sudu besar

  • Kayu manis - sebatang

  • Bunga lawang - 2 kuntum

  • Bunga cengkih - 4 kuntum

  • Bawang besar - sebiji

  • Halia - sebesar ibu jari, 1/2 inci

  • Air - 8 cawan(gunakan cwn sama utk menyukat beras)

  • Udang - 250gm (atau ikut suka) bahagian ekor jgn dibuang

  • Sayur campur - banyaknya ikut suka

  • Sos tomato - 8 sudu besar (pilihan saya sos spagetti kimball perisa original)

  • Maggie cukup rasa -2 sudu kecil

  • Garam - 2 sudu kecil

Cara:



  1. Basuh beras dahulu dan toskan.

  2. Di dalam periuk nasi, panaskan mentega dan masukkan bawang besar, halia, kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Kacau seketika sehingga naik bau.

  3. Kemudian masukkan beras dan air. Tambahkan maggie cukup rasa dan garam. Tutup periuk dan biarkan nasi sehingga separuh masak.

  4. Buka periuk dan masukkan pula sos tomato, udang dan sayur campur. Gaul rata dan tutup semula periuk. Biarkan sehingga nasi masak.

Mudahkan? Senang je sebenarnya nak masak nasi udang ni.. kalau tak ada beras basmati pun ok. Guna sahaja beras yang biasa anda guna, cuma airnya mengikut sukatan beras. Nasi udang ni best kalau dimakan dengan acar timun, pajeri nenas, ayam masak merah, kari daging atau dalca. Kalau nak senang, masak je sambal ayam.. sedia untuk dimakan... Selamat mencuba... Salam sayang utk Arif....Mmuuuahhh...

2 comments:

sophie said...

thanks a lot madam linda.. =) hope it would turn out to b as tasty as u did.. NSI

Linda Rahim said...

Ikut langkah demi langkah..insyaallah menjadi..tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...