MEMILIH DAGING
- Keseluruhan daging baru dan segar.
- Bewarna merah dan tidak nampak lebam.
- Terdapat ssedikit lemak sahaja pada daging tersebut.
CARA SIMPAN DAGING SEGAR (Sejuk atau yang dimasak dengan betul)
Daging tidak kira sama ada yang sudah dimasak atau belum sememangnya mudah rosak. Daging harus disimpan pada suhu di antara 0 darjah C (32 dajah F) hingga 4 darjah C (39 darjah F) atau simpan di dalam peti sejuk pada suhu kurang dari 18 darjah C (0 darjah C) atau lebih sejuk. JIka tidak, bakteria yang mengakibatkan keracunan makanan akan membiak dengan lebih cepat dan berlipat kali ganda. Pembiakan akan berlaku lebih cepat selepas 2 jam atau lebih daging berkenaan dibiarkan pada suhu persekitaran. Untuk menyimpan anda perlu meletakkan daging di dalam bekas bertutup atau pembalut makanan terlebih dahulu.
CARA MENGHIRIS DAGING
ikuti cara di bawah bagi memudahkan anda menghiris daging.
- Bersihkan daging dan toskan airnya.
- Kemudian bungkus daging menggunakan plastik.
- Masukkan daging tersebut didalam peti sejuk beku (freezer) dan biarkan selama 1/2 jam.
- Setelah dikeluarkan, hirislah mengikut jalur melintang daging tersebut.
Ada pelbagai cara untuk melembutkan daging yang dimasak.
- Buah keras - Tumbuk lumat buah keras dan masukkan ke dalam lauk daging yang sedang dimasak.
- Betik muda - Buang kulit betik muda yang masih kecil. Kemudian dihiris dan masukkan ke dalam lauk yang sedang dimasak.
- Sudu - Masukkan sebatang sudu yang dibuat daripadatembikar ke dalam lauk yang sedang dimasak.
- Tepung dan kicap - Sebelum dimasak, gaulkan terlebih dahulu daging dengan tepung dan kicap selama 1/2 jam. Setelah itu bilas dan barulah dimasak.
- Tempe - Masukkan sepotong tempe ke dalam lauk daging yang sedang dimasak.
1 comment:
euwww daging..membuat aku tergaru-garu kerana allergic..
Post a Comment