Bahan-bahan:
- 500gm tepung gandum
- 1 sudu teh garam
- 250gm air suam
- 1 biji telur (suhu bilik)
- 1 sudu besar margerin atau mentega
- 2 sudu besar susu pekat manis
- 1/3 cawan minyak masak
- Campurkan garam ke dalam air dan kacau sehingga garam hancur.
- Di dalam mangkuk pengadun (besar, supaya mudah untuk menguli) satukan tepung, telur, margerin dan susu. Gaul rata kemudian campurkan air garam.
- Uli semua bahan sehingga menjadi doh (saya tidak sempat ambil gambar semasa doh diuli). Rehat selama 10 minit.
- Selepas rehat, uli lagi doh sehingga tidak melekat pada tangan. (anda boleh rehat sebentar, kemudian menguli lagi)
- Akhir sekali bentukkan doh menjadi bulat-bulat (lebih kurang 50-60gm) dan perapkan selama 3 jam (atau boleh juga anda menguli doh sebelum tidur dan perapkan semalaman). Cara memerap adalah dengan menyusun doh yang telah dibulat bulatkan di dalam mangkuk atau loyang, kemudian tuangkan minyak masak ke atasnya dan tutup bekas dengan kain, plastik atau penutup.
- Mula-mula, ambil tudung periuk besar (atau dulang atau tempat yang sesuai untuk dijadikan alas.
- Tarikkan adunan roti sehingga menjadi lebar dan nipis.
- Bancuh telur dan tuang ke atas adunan roti.
- Lipat bahagian tepi roti. (4 lipatan)
- Setelah selesai, angkat roti dan letak ke dalam kuali yang telah dipanaskan dan dibubuh minyak.
- Jika anda hanya mahu roti canai kosong, boleh lakukan cara yang sama, tetapi tidak meletakkan telur.
No comments:
Post a Comment