Followers

Friday, December 10, 2010

BINGKA UBI


Bahan-bahan:
  • 500gm ubi kayu
  • 250gm gula pasir
  • 1 buku gula melaka (saiz kecil)
  • 1/2 cawan air
  • 1 biji kelapa
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1/3 cawan minyak masak
  • Sedikit margerin
  • 1 helai daun pandan
Cara:
  1. Selepas dikupas kulitnya, rendam ubi selama 2 jam.
  2. Kemudian parut ubi (boleh menggunakan parut kelapa).
  3. Ubi yang telah diparut dimasukkan sedikit ke dalam kain untuk tujuan memerah airnya (sediakan kain kasa yang memang khas untuk kegunaan memerah ubi). Asingkan ubi yang telah diperah daripada air perahan. Lakukan hingga kesemua ubi telah habis diperah.
  4. Biarkan seketika air perahan ubi kerana sagu ubi akan mendap ke dasar mangkuk. Campurkan sagu tadi ke dalam ubi yang telah diperah manakala airnya boleh dibuang.
  5. Kemudian campurkan kelapa, gula dan esen vanilla ke dalam adunan ubi. Gaul rata menggunakan tangan.
  6. Gula melaka pula direbus bersama secawan air, kemudian ditapis dan dicampurkan bersama adunan tadi.
  7. Akhir sekali tambah minyak masak dan gaul rata.
  8. Kemudian sediakan loyang untukmembakar. Gunakan loyang bulat 9 inci. Sapukan mentega pada dasar loyang dan alaskan dengan daun pandan yang dikerat-kerat.
  9. Isikan adunan adunan bingka ke dalam loyang. Bakar di dalam oven pada suhu 200 darjah C selama 50 minit.
Selamat mencuba dan selamat menjamu selera....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...