Bahan-bahan:
- 2 biji pisang masak
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh air panas
- 1/2 cawan mentega
- 3/4 cawan gula kastor
- 1 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 1/2 cawan tepung pelbagai guna
- 2 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh garam
- 150gm chip coklat
- Lenyek pisang di dalam mangkuk. Kemudian tambah soda bikarbonat dan air panas. Ketepikan.
- Ayak bersama tepung, baking powder dan garam.
- Di dalam mangkuk mengadun, pukul mentega dan gula sehingga gebu.
- Tambahkan telur dan esen vanilla. Pukul sehingga sebati.
- Kemudian masukkan pula adunan tepung dan adunan pisang. Pukul seketika supaya adunan bercampur (jangan terlalu lama).
- Akhir sekali masukkan pula chip coklat dan gaul lagi sehingga semua adunan bergaul rata.
- Sudukan adunan ke dalam cawan muffin 2/3 penuh. Bakar pada suhu 170 darjah c selama 20 minit.
No comments:
Post a Comment