Followers

Wednesday, December 8, 2010

MUFFIN COKLAT PISANG


Bahan-bahan:
  • 2 biji pisang masak
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh air panas
  • 1/2 cawan mentega
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 1/2 cawan tepung pelbagai guna
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh garam
  • 150gm chip coklat
Cara:
  1. Lenyek pisang di dalam mangkuk. Kemudian tambah soda bikarbonat dan air panas. Ketepikan.
  2. Ayak bersama tepung, baking powder dan garam.
  3. Di dalam mangkuk mengadun, pukul mentega dan gula sehingga gebu.
  4. Tambahkan telur dan esen vanilla. Pukul sehingga sebati.
  5. Kemudian masukkan pula adunan tepung dan adunan pisang. Pukul seketika supaya adunan bercampur (jangan terlalu lama).
  6. Akhir sekali masukkan pula chip coklat dan gaul lagi sehingga semua adunan bergaul rata.
  7. Sudukan adunan ke dalam cawan muffin 2/3 penuh. Bakar pada suhu 170 darjah c selama 20 minit.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...