Followers

Wednesday, March 9, 2016

KEK KUKUS PANDAN KEJU & COKLAT





Bahan kek:
120gm tepung gandum
120gm gula kastor
6 biji telur gred A
20gm tepung jagung
50ml santan kotak
60gm butter cair
1sb pandan emulco
pewarna hijau

Bahan filling dan topping:
buttercream
keju parut
coklat masakan (diparut)

Bahan buttercream:
60gm butter
100gm creamwell
4sb susu pekat manis
2sb shortening
Esen vanilla


Cara membuat buttercream:
1. Campurkan semua bahan buttercream di dalam mangkuk adunan.
2. Putar sehingga sebati dan berkrim.

Cara membuat kek:
1. Panaskan kukusan. Guna loyang 9x9in, alaskan dengan baking paper dan gris dengan butter, ketepikan.
2. Di dalam mangkuk adunan, pukul gula dan telur hingga kembang.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Adun rata.
4. Masukkan santan, butter dan pandan emulco. Kacau rata, dan jika perlu, tambah pewarna hijau lagi.
5. Tuangkan adunan dalam loyang, tutup dengan kertas aluminium yang telah digris butter dan kukus adunan selam 25 minit atau sehingga masak.
6. Setelah masak, angkat dan sejukkan kek.
7. Potong kek kepada 2 bahagian. Sapukan dengan butter cream, tabur keju parut ddan parutan coklat. Letak kes yang satu lagi di atasnya dan deko ikut citarasa.



Selamat mencuba..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...