Followers

Saturday, February 5, 2011

BROWNIE KURMA

Salam semua...resepi saya kali ini adalah brownie kurma. Sebenarnya ada pelbagai resepi brownie kurma yang saya ada, tetapi ini adalah resepi yang paling sedap dan mudah. So, saya nak berkongsi dengan anda semua dan harap anda berjaya membuatnya.

Bahan-bahan untuk inti kurma:
  • 200 gm kurma dibuang biji
  • 50 gm gula
  • 1/2 cawan air
  • secubit garam
  • 1/4 sudu teh esen vanilla
Cara membuat inti:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk yang sesuai dan gaul rat.
  2. Kemudian, hidupkan api sederhana dan masak bahan tersebut sehingga pekat. Anda perlu menggaul adunan semasa memasaknya.
  3. Ketepikan dan biar sehingga sejuk.
Bahan untuk kek:
  • 190 gm mentega
  • 25 gm serbuk koko
  • 180 gm gula perang
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/4 sudu teh garam
  • 200 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh serbu penaik
  • 50 gram walnut dicincang (boleh juga digantikan dengan badam)
Cara:
  1. Ayak bersama tepung dan serbuk penaik. Ketepikan.
  2. Satukan mentega dan serbuk koko di dalam periuk yang sesuai. Kemudian masak bahan di atas api yang perlahan. Kacau bahan sehingga mentega cair dan adunan sebati. Tutup api dan ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk adunan, adun gula, esen vanilla dan garam sehingga semua bergaul rata. Kemudian tambahkan telur satu persatu sambil terus mengadun.
  4. Masukkan pula tepung dan serbuk penaik. Adun sebati tetapi tidak perlu terlalu lama. Cukup sehingga semuanya bergaul rata.
  5. Griskan acuan berbentuk bujur dan taburkan tepung. Tuang separuh adunan ke dalam acuan, kemudian masukkan inti kurma.
  6. Akhir sekali tuang baki adunan ke dalam acuan dan tabur hirisan walnut di atasnya.
  7. Bakar pada suhu 180 darjah C selama 45 minit.
Selamat mencuba...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...