KEK COKLAT
Bahan-Bahan:- 2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan gula kastor
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1/2 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh garam
- 3/4 cawan air
- 3/4 cawan susu (pilihan saya susu penuh krim duth lady di dalam kotak)
- 1/2 cawan mentega
- 2 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1/2 cawan serbuk koko
Cara:- Campurkan kesemua bahan di dalam mangkuk adunan. Pukul selama 1 minit pada kelajuan rendah.
- Kemudian pukul lagi selama 3 minit pada kelajuan sederhana.
- Gris loyang bulat berukuran 8 inci dan tuang adunan. Panaskan oven dan bakar kek pada suhu 180 darjah C selama 60 minit atau lebih. Cucuk kek dengan cake tester untuk memastikan kek telah masak sempurna.
Bahan membuat frosting:- 100gm coklat masakan
- 200gm susu cair
- 1 sudu besar mentega
Cara:- Campurkan kesemua bahan di dalam loyang dan masak secara double boil atau kukus.
- Setelah coklat menjadi cair, kacau rata kesemua bahan. Matikan api setelah adunan rata.
- Tunggu sehingga sejuk.
- Bahagikan kek kepada 2 bahagian (gunakan pisau yang panjang untuk memotong kek)
- Lapiskan kek dengan adunan coklat dan tuang selebihnya di atas kek.
Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment