Bahan-bahan:
- 1/2 cawan mentega
- 1 1/4 cawan gula perang
- 2 biji telur
- 1/2 cawan serbuk koko
- 2 cawan tepung serbaguna
- 1/2 sudu teh baking soda
- 1/4 sudu teh garam
- 1 sudu teh baking powder
- 1 1/2 cawan pisang lenyek (pisang masak)
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 3/4 cawan air
- Ayak tepung, baking soda, baking powder, garam dan koko bersama. Ketepikan.
- Di dalam mangkuk lain, lenyek pisang dan tambahkan esen vanilla. Ketepikan.
- Di dalam mangkuk pengadun,adun mentega bersama gula sehingga ringan dan gebu.
- Masukkan telur satu persatu.(pukul sehingga adunan rata setiap kali memasukkan telur)
- Kemudian, tambahkan pisang lenyek dan adunan kering secara berselang seli. Gaul sekadar untuk meratakan bahan. Jangan telebih pukul.
- Tuang adunan ke dalam loyang 8 inci yang telah digris dan dialas kertas.
- Bakar pada suhu 180 darjah C selama 50 minit atau sehingga masak. Cucuk dengan cake tester untuk memastikan kek telah masak.
No comments:
Post a Comment