Bahan-bahan:- 1 ekor ikan pari
- 2 biji terung
- 1/2 biji lobak merah
- 1 biji tomato
- 5 biji bawang merah - kisar
- 3 biji bawang putih - kisar
- 1/2 inici halia - kisar
- 1/2 inci kunyit hidup - kisar
- 2 batang serai - diketuk
- 20 batang lada kering - kisar
- Minyak untuk menumis
- Segenggam asam jawa dibancuh dengan air
- Garam secukup rasa
- 20 biji lada hitam - ditumbuk
Cara:- Bersihkan ikan. Sayur pula dipotong.
- Kisar bersama bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit hidup.
- Kisar berasingan lada kering (rendam lada terlebih dahulu selama jam). Kemudian tumis sehingga warna lada bertukar menjadi merah tua.
- Masukkan pula serai dan bawang kisar. Gaul rata dan tumis sehingga naik bau.
- Tambahkan air asam jawa dan semangkuk air (tambahkan lagi air jika perlu).
- Masukkan ikan dan sayur, tunggu sehingga mendidih. Akhir sekali tambahkan garam dan lada hitam. Gaul rata, kemudian masukkan tomato dan tutup api.
Selamat menjamu selera...
No comments:
Post a Comment