KEK CIP COKLAT OAT
Bahan-bahan:
- 1 3/4 cawan air didih
- 1 cawan oat
- 1 cawan gula perang
- 1 cawan gula kastor (putih)
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 cawan mentega
- 2biji telur
- 1 3/4 cawan tepung serbaguna
- 1 sudu teh baking soda
- 1 sudu besar serbuk koko
- 300gm cip coklat
Cara:- Campurkan oat ke dalam air didih, gaul rata dan ketepikan.
- Ayak bersama tepung, baking soda dan koko. Ketepikan.
- Di dalam mangkuk pengadun, pukul gulaperang, gula kastor , garam dan mentega sehingga gebu.
- Kemudian, masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul sehingga bahan bergaul rata setiap kali memasukkan telur.
- Masukkan adunan tepung dan oat secara berselang seli sehingga semuanya habis. Pukul sehingga semua bahan bergaul rata. Akhir sekali masukkan cip coklat dan kaup balikkan adunan menggunakan senduk.
- Griskan loyang berukuran 8 inci dengan mentega dan alas dengan kertas. Tuang adunan dan bakar pada suhu 180 darjah C selama 60 minit. Periksa kek dengan cake tester untuk memastikan kek sudah masak.
Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment