Salam semua... mulai hari ini saya akan perbanyakkan entri resepi biskut raya. Sebab saya memang menjual biskut raya, dan kebiasaannya waktu-waktu begini saya memang sedang sibuk mencari dan mencuba resepi-resepi baru untuk menambah kepada koleksi biskut raya saya. Tahun ini pula seawal bulan 5 saya perlu menyediakan biskut raya untuk dihantar ke beberapa jabatan kerajaan. Dan ini merupakan tahun pertama saya berkongsi resepi biskut raya di blog...Selamat mencuba kepada anda semua...
Bahan-bahan:
Bahan (A)
- 120 gm mentega
- 120 gm gula aising
- 1/8 sudu teh pewarna kuning telur
Bahan (B) - diayak bersama
- 320 gm tepung gandum
- 40 gm tepung jagung
- 40 gm tepung kentang
- 20 gm tepung kastard
- 1/2 sudu teh serbuk penaik
- 50 gm gajus - panggang dan kisar
Bahan (C)
- Kuning telur - untuk disapu di atas biskut sebelum dibakar
Cara:
- Di dalam mangkuk adunan, pukul mentega, gula aising dan pewarna kuning telur sehingga kembang.
- Masukkan pula bahan-bahan (B) dan gaul sebati sehingga menjadi doh.
- Rehatkan doh selama 15 minit dan canai (gelek dengan penggelek). Kemudian terap doh menggunakan penerap berbentuk aiskrim.
- Susun di dalam dulang pembakar. Kemudian sapukan kuning telur di atas permukaan dan bakar pada suhu 150 darjah celsius selama 15 - 20 minit. Sejukkan biskut.
Bahan hiasan:
- Coklat masakan
- Starflakes
- Colourful rice
- Atau sebarang sugar deco...
- Kertas surih / kertas minyak
Cara:
- Masak coklat masakan secara double boile.
- Celupkan bahagian atas biskut (bahagian aiskrim) dengan coklat. Letakkan di atas kertas.
- Taburkan hiasan mengikut suka...
masa raya mesti cari kuih nie
ReplyDelete