- Udang - 14 ekor (dibersihkan kepalanya dan dibuang muncung serta bahagian yang tajam sahaja).
- Tepung gandum - 5 sudu besar (sukatan seperti di dalam gambar)
- Tepung jagung - 2 sudu besar
- Garam - 2 1/2 sudu teh rata
- Mentega - 1 sudu besar
- Udang geragau - 3 sudu besar
- Baking powder - 1 sudu teh rata
- Air suam - 1/2 cawan (tambahkan sedikit lagi jika terlalu pekat)
Cara:
- Gaulkan semua bahan kecuali air suam dan udang. Setelah rata baru tambahkan air dan dikacau sehingga sebati.
- Celupkan udang dan digoreng di dalam minyak panas dengan api sederhana. Goreng sehingga kekuningan.
- Angkat, tos dan hidang.
Masakan ini sedap dinikmati kala panas. Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.
No comments:
Post a Comment