Ini ada resepi asam rebus nanas yang saya dapat daripada nenek saya. Nenek saya berasal dari Melaka, tetapi lauk asam rebus ini merupakan makanan popular negeri Johor.
Bahan-bahan:
- 10 ekor ikan selar kuning
- 1 biji nanas (saiz kecil)
- 3 biji bawang merah -kisar
- 3 biji bawang putih
- 1/2 inci kunyit - kisar
- 6 tangkai lada kering - kisar
- Semangkuk air
- 1 batang serai
- Garam secukup rasa
- Potong kecil nanas dan ketepikan.
- Kisar lada kering, kunyit, bawang merah dan bawang putih. Kemudian didihkan di dalam periuk sehingga agak kering dan bewarna pekat. Tambahkan serai.
- Curahkan air, gaul rata dan masukkan pula nanas. Biarkan mendidih.
- Masukkan pula ikan yang telah dibersihkan dan tembahkan garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment