Selamat petang semua... Petang ni saya wat pancake aka lempeng susu... Kalau kat kampung, mak saya suka wat lempeng untuk sarapan pagi. Macam-macam lempeng ada...lempeng kelapa, pisang, susu, jagung...dan biasanya mak saya wat sekali cicahnye...cicah air gula, cicah sambal telur... Yang saya buat ni...anak-anak makan gitu je...tak pun cicah honey pun sodap... Leh la cuba nanti yea...
Bahan-bahan:
- 250 gm tepung gandum
- 2 biji telur
- 2 sudu besar mentega
- 3 sudu besar gula
- 200 ml susu segar
Cara:
- Satukan tepung, telur, mentega, gula dan susu di dalam mangkuk adunan.
- Pukul menggunakan egg whisk sehingga adunan bergaul rata.
- Panaskan kuali atau periuk leper. (saya suka gunakan kuali je sebab pancake akan terbentuk dengan cun)
- Tuangkan sedikit minyak. Kemudian, sendukkan sesenduk adunan. (gunakan api kecil)
- Balikkan pancake dan tunggu sehingga masak sebelum diangkat. Lakukan sehingga adunan habis.
Selamat mencuba...
nk try lah nnti..msti sedap !
ReplyDeletedah try dulu. Tapi tak menjadi. Nak buat lagi la nanti. :D
ReplyDeletesaya selalu bt kat umah waktu sarapan tapikan kadang tak berapa nak lembut....kalu dulu2 orang panggil lempeng jer....
ReplyDeleteselalu buat! memang sedap..mama selalu mintak reen buatkan :) dpt resipi pun dri kawan opah :)
ReplyDeleteya tuhan..terliur tgk pancake tu...tgh lapar ni. ehehehehe
ReplyDeletesedap..kawan sy penah buat..hehe..bleh try buat guna resepi ni lak..=)
ReplyDeletecedapnya....ritu rara mkn kat mcd sedap,kalo buat sendiri ag sedap kan kak.
ReplyDeletebuat sendiri lg sedap n leh buat lg byk utk lg ramai org makan...hihi...
ReplyDeletesaye pun nak try la jugak...
ReplyDeletemesti anak2 suke...
menarik ni :D
ReplyDeletenak cube!
ngaaa~~ sdapnyee..nakkkk! hee
ReplyDelete