Bahan-bahan biskut:
- 300 gram coklat masakan (cairkan dengan cara double boile)
- 230 gram mentega
- 500 gram tepung gandum
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 100 gram gula perang
- 4 sudu besar badam kisar (kisar badam hacur)
Bahan-bahan topping:
- 350 gram mentega
- 230 gram gula kastor
- 4 sudu besar golden syrup
- 350 gram susu pekat manis
- 300 gram kacang hazel - dipanggang
- 450 gram coklat masakkan (dicairkan dengan cara double boile)
Bahan hiasan:
- Snow powder
Cara:
- Cairkan coklat masakkan. Ketepikan.
- Di dalam mangkuk yang sesuai, gaul rata mentega, tepung dan serbuk penaik. Adunan akan menjadi seperti serbuk roti.
- Kemudian, tambahkan badam kisar dan coklat masakkan cair. Gaul rata sehingga adunan membentuk doh.
- Alas dulang pembakar dengan aluminium foil dan gris dengan mentega. Kemudian, ratakan doh diatasnya.
- Cucuk doh dengan garfu dan bakar pada suhu 150 darjah selcius selama 20 - 25 minit. Biarkan biskut sejuk di dalam loyang.
- Untuk topping (butterscotcha), satukan mentega, gula, syrup dan susu pekat di dalam mangkuk yang sesuai dan panaskan sehingga mentega dan gula cair dan kekuningan. Kemudian, masukkan kacang hazel. Gaul rata.
- Tuang di atas lapisan biskut yang telah sejuk dan biarkan topping keras.
- Cairkan coklat dan sapu rata ke atas lapisan butterscotch. Biarkan coklat keras sebelum dipotong 4 segi.
- Akhir sekali, ayak snow powder di permukaan atas untuk hiasan.
Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment