Kali ini saya sediakan resepi sambal utara yang saya pelajari dari adik ipar saya, Sue yang berasal dari Alor setar. Boleh tahan juga rasanya dan mudah cara menyediakannya.
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
- 5 ekor ikan kembong
- Kunyit serbuk
- 5 biji lada hidup
- 5 biji cili padi
- 5 batang serai
- 5 ulas bawang merah
- 1/3 cawan air
- 1/2 sudu besar gula
- 1/2 sudu besar asam jawa dibancuh dengan 1/3 cawan air
- Garam
- Minyak untuk menggoreng
- Gaul ikan dengan garam dan kunyit serbuk, kemudian goreng sehingga garing. Ketepikan.
- Campurkan lada hidup, cili padi, serai dan bawang merah dan air. Kisar sebentar (jangan terlalu hancur).
- Kemudian tumis bahan kisar, dan tambahkan garam, gula dan air asam jawa. Tunggu sehingga naik minyak. Tutupapi.
- Curahkan di atas ikan yang telah digoreng.
No comments:
Post a Comment