Resepi ini saya dapat dari bibik busu saya yang berasal dari Medan. Tetapi sebenarnya saya telah lupa cara sebenar yang diajar. Jadi ini resepi yang saya cuba-cuba dan alhamdulillah menjadi juga...
Bahan-bahan:
- Ikan bilis - 1 cawan
- Ubi kentang - 2 biji (saiz sederhana)
- Kacang panjang - 5 tangkai
- Suhun - 1 paket (rendam di dalam air dan tapis)
- Petai - 2 tangkai (boleh tambah lagi jika suka)
- Tempe - 1 bungkus (saya gunakan tempe di dalam bungkusan plastik)
- Tauhu - 1
- Lada kering - 10 batang (dikisar bersama sebiji bawang putih)
- Bawang besar - 1/2 biji
- Garam - 2 sudu teh rata
- Gula - 1 sudu teh rata
- Asam keping - 1 keping
- Minyak untuk menggoreng
- Ubi kentang, tempe dan tauhu dihiris (jangan terlalu nipis) kemudian digoreng secara berasingan. Setelah itu, goreng ikan bilis pula. Setelah semua digoreng, boleh disatukan di dalam bekas yang sama.
- Goreng lada kisar sehingga garing dan bewarna pekat (gaul selalu supaya tidak hangus). Kemudian tambahkan garam, gula dan asam keping dan gaulkannya lagi.
- Masukkan pula petai, kacang panjang dan suhun yang telah lembut direndam. Kacau seketika sehingga sayur masak dan akhir sekali tambahkan bahan-bahan yang telah digoreng tadi dan bawang besar. Gaul rata dan angkat setelah cukup masak.
sedapnyer...tlg pos sepnggan..hantar kat cheras tq..
ReplyDelete