Salam. hari ni saya ingin berkongsi resepi puding kastard dengan sos buah-buahan. caranya cukup senang n boleh dimakan waktu petang atau sebagai pencuci mulut utk menjamu tetamu.
Bahan kastard:
- Tepung kastard - 120gm
- Air - 120 liter
- Gula pasir - 120gm
Bahan sos:
- Susu cair (1tin) - 400ml
- Air - 250ml
- Gula pasir - 120gm
- Tepung kastard - 60gm
- 1 tin buah-buahan dlm tin
Cara:
- Gaulkan tepung kastard, air dan gula pasir di dlm periuk. kemudian nyalakan api perlahan dan kacau sehingga menjadi likat.
- Tuang adunan di dalam acuan dan biarkan sejuk. (boleh diisi di dlm acuan kecil kecil atau di dlm acuan besar yg kemudiannya dipotong).
- Untuk sos, kacau semua bahan (kecuali buah di dlm tin) hingga mendidih. Kemudian campurkan buah di dlm tin. sejukkan di dlm peti sejuk.
- Untuk menghidang, letakkan puding kastard di dalam bekas dan tuangkan sos.
Selamat mencuba. Mudah tetapi enak.....
Assalam, betul k air untuk bahan kastard tu 120 liter ? Banyak tu..1 botol mineral besar aje dah 5 liter..120 ml kot..!
ReplyDelete