Followers

Tuesday, December 20, 2016

MAKAN2 @ BISTRO AL FIRDAUS MAJU, ALOR GAJAH...the very sedap giler



Korang g mana je cuti sekolah ni? Balik kampung? Melancong? Ada tak yang sekampung ngan saya..hihi.. Jom check out Bistro Al Firdaus Maju kat Pengkalan Alor Gajah. Kedai ni di corner lot bangunan baru kat Pengkalan. First time saya minum petang kat sini ngan ayah dan anak-anak.

Pack betul, tak tahulah sebab cuti sekolah ataupun memang sentiasa pack macam ni. Tapi kalau tengokkan menu-menu yang ada, memang patutlah pack. Segala macam roti dan segala macam makanan yang best nama dan sedap mata memandang..hihi.. Saya rasa macam nak terai semuaaa jer..

Keadaan kedai pun boleh tahan tak kotor. Saya ni memang susah le nak makan kat mamak..tapi yang ini..saya boleh bagi thumbs up. Memang tak kotor / bersih.



Halamak..gambar x clear la..

Saya cuba senaraikan apa yang saya ingat ye..
+ roti canai
+ roti planta
+ roti tisu
+ roti pisang 
+ roti milo
+ roti bom
+ nasi ayam tomyam
+ nasi tandoori ayam
+ rojak
+ mee goreng mamak











Yang paling best..macam biasalah kan..ada wifi free.
 Sebab tulah ada yang dah selesai makan minum tapi still tak bangun bangun lagi. 



Saya order roti canai kosong dengan air asam boi jer..sebab biasalah kalau makan kedai dengan anak-anak, mesti ada yang tak habis. Sudahnya kita yang kena jadi Majlis Bandaraya, menyetelekan makanan mereka yang tak habis. Oppp! tapi kelass lah hari ni, masing-masing habiskan makanan dia orang. Jadi korang agak-agak, best tak makanan kat sini? Roti canai kosong pun ada 3 cicah tau..sambal, kari dan kuah dal. Pergh..korang yang dok kat Melaka, Tampin atau Muar..hatta Seremban pun boleh datang sini tau. Siries terbaekk...

Monday, December 19, 2016

NAK CARI INCOME TEPI?


 "ADMIN SEDANG MENCARI LUMIERE BEAUTY ADVISOR"
.




" Nak cantik bersama Team Lumiere? Sambil cantik kta boleh jana side income. "
.
.
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
APA KELEBIHAN JADI LUMIERE BEAUTY ADVISOR? 
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
💎 Boleh cuba pakai dan rasai sendiri kecantikan menggunakan product kelahiran Lumiere. 
💎 Sambil pakai, boleh jual.. Dapat tambah duit poket.. Hehe.. 
💎 Keuntungan 20% - 30%
💎 Jadi testimoni produk.. 😘😘
💎 Guieline dari team Lumiere yg sgt sporting. 
.
.
Hubungi admin sekarang !!
📱017 691 7430 
📱017 691 7430 📱017 691 7430

You might also like:

Sunday, December 18, 2016

OMBRE CAKE...kali ini ku pilih blue & purple







Bahan kek:
  • tepung gandum - 3 cawan
  • baking powder - 4 st
  • secubit garam
  • mentega - 1 cawan (suhu bilik)
  • gula kastor - 2 cawan
  • putih telur - 5 biji
  • esen vanilla - 2 st
  • susu segar - 1 1/2 cawan (suhu bilik)
  • pewarna - biru & unggu

Cara:
  1. Sediakan 2 loyang bulat 8 inci. Sapukan sedikit mentega dan alas dengan baking paper dan sapukan sedikit mentega.
  2. Panaskan oven pada suhu 170C
  3. Ayak tepung bersama baking powder ddan garam (saya ayak 3 kali). Kemudian ketepikan. 
  4. Di dalam mangkuk mixer, adun mentega bersama gula sehingga kembang dan putih.
  5. Masukkan putih telur dan pukul lagi sampai gebu dan ringan. Masukkan pula esen vanilla.
  6. Masukkan tepung yang telah diayak berselang seli dengan susu. Mulakan dengan tepung dan akhirkan dengan tepung juga. Kali ini tak perlu mixer, cuma kaup balikkan adunan menggunakan spatula.
  7. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (boleh bahagi kepada beberapa bahagian jika anda mahu kek yang banyak warna / mempunyai loyang yang cukup)
  8. Letakkan pewarna dan adun perlahan guna spatula.
  9. Tuangkan ke dalam loyang (1 loyang 1 warna) dan bakar sehingga masak. 
  10. Setelah masak, sejukkan dan letakkan di atas relai. Kemudian saya bahagikan setiap kek kepada 2 bahagian. (supaya saya ada 4 keping kek yang boleh dilapiskan biru, unggu, biru, unggu)
 PS: Jika anda gunakan 4 warna berlainan, adunan akan nipis dan lebih cepat masak. Anda juga boleh gunakan 1 loyang untuk membakar beberapa adunan berlainan warna. Anda boleh tunggu kek sejuk, keluar dan bersihkan loyang, kemudian bakar adunan yang berlainan warna.



Bahan Frosting:
  • krimwell - 1 cawan
  • shortening - 1 cawan
  • gula icing - 4 cawan (ayak)
  • susu UHT - 4 sb
  • esen vanilla - 1 st
  • perasa badam - 1 st

Cara:
  1. Putar krimwell dan shortening sehingga kembang.
  2. Masukkan esen vanilla dan perisa badam. Pukul lagi.
  3. Masukkan gula dan susu sedikit demi sedikit. Pukul dengan kelajuan sederhana sehingga adunan gebu.


Cara hias kek:

  1. Setelah kek sejuk, lapiskan satu demi satu kek dengan cara kek biru, frosting, kek unggu, frosting, kek biru, frosting, kek unggu, frosting.
  2. Buat frosting tepi pula. 
  3. Kemudian baki frosting dibahagi 2 dan warnakan 1 biru, 1 unggu.
  4. Hias kek menggunakan frosting bewarna mengikut kreativiti anda.



Lama giler saya tak buat kek dek kerana kesuntukan masa. Tapi kali ni sebab cuti sekolah dan anak-anak buah nak datang, terpaksalah merajinkan diri. Seronok dapat menjamu diorang ni dengan air tangan sendiri..kot kalau nak beli, tak berbaloi, sebab ramai..hihi

Alhamdulillah..sedap. Anda pun boleh cuba, senang je. Kuning telurnya saya gunakan untuk buat tat telur. Memang meriah betul kami hari ni..

Selamat mencuba..




L'Skin Soft Look Mousse Foundation...INI BARU BETUL2 BEST!




"Lepas nih xpayah pakai benda da, sapu jee soft look mousse foundation nih 
tak sampai 5 minit muka da glowing daa.." - Cik Ayu, Melaka.


video


"Saya tak perlu nak sapu tebal-tebal pul..calit-calit nipis je kat muka..
nampak natural walaupun pakai foundation" - Pn Ila, Melaka






=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=
SOFT LOOK MOUSSE FOUNDATION
=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=

.
💆MENCERAHKAN WAJAH
Foundation yg mencerahkan wajah pada penggunaan pertama. 
Calit jee da nampak flawless & glowing

💆PELINDUNGAN UV
Soft Look Mousse Foundation mengandungi SPF50 yang membantu 
melindungi kulit daripada sinar uv yang merbahaya.

💆TEKSTUR YG RINGAN

Foundation yang tidak berminyak & melekit. Ia mempunyai tekstur 
yang ringan & mudah meresap ke dalam kulit


💆CALIT2 JEE DAH CANTIK
Senang jee nak guna, 5minit pon da boleh ciap. Hanya calit & ratakan ke seluruh wajah. 
Tak perlu bedak pon da cantek

💆KALIS AIR
Mekap akan tahan lebih lama walaupun berpeluh (Formula anti-peluh)

💆BERDANDAN SAMBIL MERAWAT
Mengurangkan cela dan parut jerawat..



Best tak best Soft Look ni..??
Anda mesti teringin nak sapu foundation ni kat wajah anda kan..
Jangan tunggu lagi..


whatsapp 'FOUNDATION' ke 017 271 2219
whatsapp 'FOUNDATION' ke 017 271 2219
whatsapp 'FOUNDATION' ke 017 271 2219
.
KENAPA MESTI BELI BULAN NI??
 SEBAB ADA..


                          Year . End. Sales 


HARGA NORMAL RM50
===============================
BELI 1 RM 45.00
BELI 3 RM100.00
================================
BELI 3 SOFT LOOK MOUSSE FOUNDATION
DENGAN HARGA RM100 SAHAJA!! 😉


MEMANG KENA HUBUNGI SEKARANG!!!
SEMENTARA STOK MASIH ADA..
JANGAN CAKAP LUMIERE TAK PAYUNG 😊😊

Friday, December 16, 2016

Dulu pori-pori besar memang masalah BESAR....tapi sekarang, semua tu hanya kenangan LAPOK!




Stress tengok muka dekat cermin, boleh nampak banyak pori2 kat muka nih. Dah guna macam2 produk da nak hilangkan masalah pori2 tapi pori2 tetap ada.
.
.
=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.
LUMIERE MIRACLE ESSENCE
=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.



(+) SELESAIKAN MASALAH KULIT WAJAH
Lumiere Miracle Essence boleh bantu selesaikan masalah kulit muka seperti pori-pori besar dalam masa 1 hari sahaja.
kulit berminyak, berjerawat, berjeragat dalam masa 5 hari sahaja. 



(+) TEPUK2 JEE DA SIAP
Tak perlu amek masa yang lama pon nak pakai, dalam kereta sebelum masuk opis pon boleh pakai dalam masa 2 minit jee da bole cantik daa.



(+) KANDUNGAN TRIPLE STEM CELL
Lumiere Miracle Essence mengandungi triple stem cell seperti apple, orange dan alp rose yang mengandungi banyak khasiat untuk kulit wajah.



(+) KELEBIHAN
@ Mengimbangi lembapan kulit secara semulajadi
@ Melindungi kulit daripada pencemaran
@ Mencerahkan kulit
@ Memudarkan parut jerawat & jeragat
@ Menjadikan kulit lebih anjal & lembut




(+) KELULUSAN KKM
Lumiere Miracle Essence nih lulusan KKM taw dan 100% produk yg boleh dipercayai. Kalau tak percaya anda boleh check NOT151204491K.
.
=.=.=.=.==.=.=.=.=.=.=.=.=..=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=
KAT MANER NAK DAPATKAN LUMIERE MIRACLE ESSENCE?
=.=.=.=.==.=.=.=.=.=.==.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.==.=.=.
.
Jom datang ke Sharleen Shoppe
No.8 Lorong 1
Jalan Desa Molek 11
Taman Desa Molek
75460 Melaka
.
Atau
.
Whatsapp ‘’LUMIERE’’ ke 017 271 2219
.
.
<< PROMOSI SEMPENA YEAR END SALE>>
.
Founder Lumiere Miracle Essence dengan senang hati nak bagi anda semua free gift Moisturizing/Balancing Cleanser kepada 10 orang pembelian yang terawal.
.
Nak dapatkan free gift?
Anda boleh whatsapp @ PM cepat2.

Wednesday, December 14, 2016

PANDUAN MEMAKAI SET PENJAGAAN WAJAH PELBAGAI ITEM...Lumiere & L'Skin Beauty Series "Real Beauty Shine"

Lumiere & L'Skin Beauty Series



Apakah aturan pemakaian LUMIERE & L'SKIN bagi kulit normal - kering & sensitif?




1) Pada waktu siang;
i- cuci muka dengan pencuci muka Moisturizing Daily Cleanser. Lap kering.
ii- tepuk tepuk Lumiere Miracle Essence.
iii- sapu Multi Corrector Day Cream, kemudian
iv- pakai Soft Look Mousse Foundation


2) Pada waktu malam;
i- cuci muka dengan pencuci muka Moisturizing Daily Cleanser. Lap kering.
ii- sapu Intensive Brightening Night Cream pada malam pertama.
iii- sapu Bird's Nest Treatment Cream pada malam kedua.
iv- untuk malam seterusnnya, selang selikan pemakaian Night Cream dengan Treatment Cream, ataupun pakai Treatment Cream 2-3 kali seminggu.

3) Seminggu sekali atau 2 kali, lakukan scrub dengan Lumiere Coffee Scrub pada seluruh wajah dan leher selepas mencuci. Kemudian, bilas kering dan lakukan rutin penjagaan seperti biasa.



Apakah aturan pemakaian LUMIERE & L'SKIN bagi kulit berminyak?



1) Pada waktu siang;
i- cuci muka dengan pencuci muka Balancing Daily Cleanser. Lap kering.
ii- tepuk tepuk Lumiere Miracle Essence.
iii- sapu Multi Corrector Day Cream, kemudian
iv- pakai Soft Look Mousse Foundation

2) Pada waktu malam;
i- cuci muka dengan pencuci muka Balancing Daily Cleanser. Lap kering.
ii- sapu Intensive Brightening Night Cream pada malam pertama.
ii- sapu Turmeric Treatment Cream pada malam kedua.
iii- untuk malam seterunya selang selikan pemakaian Night Cream dengan Treatment Cream, ataupun pakai Treatment Cream 2-3 kali seminggu.

3) Jika tidak menghadapi masalah jerawat bernanah, boleh amalkan scrub dengan Lumiere Coffee Scrub sekali seminggu selepas mencuci muka. Kemudian, bilas kering dan lakukan rutin penjagaan wajah seperti biasa.



Apakah aturan pemakaian LUMIERE & L'SKIN bagi kulit yang berminyak dan berjerawat?


1) Pada waktu siang;
i- cuci muka dengan pencuci muka Balancing Daily Cleanser. Lap kering.
ii- tepuk tepuk Lumiere Miracle Essence
iii- sapu Multi Corrector Day Cream
iv- pakai Soft Look Mousse Foundation

2) Pada waktu malam;
i- picit jerawat dan keluarkan nanah, darah sehingga akhir sekali keluar air putih.
ii- cuci muka dengan pencuci muka Balancing Daily Cleanser. Lap kering.
iii- sapu Turmeric Treatment Cream.
iv- sapu Acne Cream pada jerawat yang telah dipicit tadi.
v- Intensive Brigtening Night Cream pula dipakai berselang seli dengan Turmeric Treatment Cream, samada selang semalam atau pakai Treatment Cream 2-3 kali seminggu.


Apakah aturan pemakaian LUMIERE & L'SKIN untuk kulit matang?


1) Pada waktu siang;
i- cuci muka dengan pencuci muka Moisturizing Daily Cleanser. Lap kering.
ii- sapukan Instant Lifting Botox Serum.
iii- sapu Multi Corrector Day Cream, kemudian
iv- pakai Soft Look Mousse Foundation

2) Pada waktu malam;
i- cuci muka dengan pencuci muka Moisturizing Daily Cleanser. Lap kering.
ii- sapu Intensive Brightening Night Cream pada malam pertama.
iii- sapu Bird's Nest Treatment Cream pada malam kedua.
iv- untuk malam seterusnya, selang selikan pemakaian Night Cream dengan Treatment Cream atau pakai Treatment Cream 2-3 kali seminggu.

3) Seminggu sekali atau 2 kali, lakukan scrub selama pada seluruh wajah dan leher selepas mencuci muka. Kemudian, bilas kering dan lakukan rutin penjagaan seperti biasa.

Apakah aturan pemakaian LUMIERE & L'SKIN untuk kulit kombinasi?
Sis perlu mengambil kira masalah kulit yang ketara dihadapi, sama ada mempunyai masalah kulit berminyak beserta pori besar dan jerawat, masalah kulit kering beserta garis halus dan jeragat ataupun mempunyai masalah jerawat pada Zon T dan garis halus serta jeragat pada bahagian
kulit yang kering.

(+) Masalah pori besar dan jerawat
1) Pada waktu siang;
i- cuci muka dengan pencuci muka Balancing Daily Cleanser. Lap kering.
ii- tepuk tepuk Lumiere Miracle Essence
iii- sapu Multi Corrector Day Cream
iv- pakai Soft Look Mousse Foundation

2) Pada waktu malam;
i- picit jerawat dan keluarkan nanah, darah sehingga akhir sekali keluar air putih
ii- cuci muka dengan pencuci muka Balancing Daily Cleanser. Lap kering.
iii- sapu Turmeric Treatment Cream.
iv- sapu acne cream pada jerawat yang telah dipicit tadi.
v- Intensive Brigtening Night Cream pula dipakai berselang seli dengan Turmeric Treatment Cream, samada selang semalam atau pakai Treatment Cream 2-3 kali seminggu.

(+) Masalah garis halus dan jeragat
1) Pada waktu siang;
i- cuci muka dengan pencuci muka Moisturizing Daily Cleanser. Lap kering.
ii- tepuk tepuk Lumiere Miracle Essence.
iii- sapu Multi Corrector Day Cream, kemudian
iv- pakai Soft Look Mousse Foundation

2) Pada waktu malam;
i- cuci muka dengan pencuci muka Moisturizing Daily Cleanser. Lap kering.
ii- sapu Intensive Brightening Night Cream pada malam pertama.
iii- sapu Bird's Nest Treatment Cream pada malam kedua.
iv- untuk malam seterusnnya, selang selikan pemakaian Night Cream dengan Treatment Cream, ataupun pakai Treatment Cream 2-3 kali seminggu.

3) Seminggu sekali atau 2 kali, lakukan scrub selama pada seluruh wajah dan leher selepas mencuci muka. Kemudian, bilas kering dan lakukan rutin penjagaan seperti biasa.

(+) Masalah kulit berminyak bermiyak beserta pori besar dan jerawat di Zon T dan kulit kering beserta garis halus dan jeragat di bahagian lain wajah.
1) Pada waktu siang;
i- cuci muka dengan pencuci muka Moisturizing Daily Cleanser ataupun Balancing Daily Cleanser. Lap kering.
ii- tepuk tepuk Lumiere Miracle Essence.
iii- sapu Multi Corrector Day Cream, kemudian
iv- pakai Soft Look Mousse Foundation.

2) Pada waktu malam;
i- picit jerawat dan keluarkan nanah, darah dan sehingga keluar air putih.
ii- cuci muka dengan pencuci muka Moisturizing Daily Cleanser ataupun Balancing Daily Cleanser. Lap kering.
iii- sapu Turmeric Treatment Cream pada Zon T dan Bird's Nest Treatment Cream pada bahagian lain kulit wajah.
iv- sapu Acne Cream pada jerawat yang telah dipicit.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...