Followers

Monday, February 14, 2011

TAU FU FA


Mudah sahaja cara membuat tau fu fa ni. Bahan yang digunakan pun tidak banyak. Semoga anda berjaya membuatnya....

Bahan-bahan:
  • 1/2 kg kacang soya (rendam selama 4 jam)
  • 3 liter air (3 blender)
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 1 1/2 sudu teh GDL (saya panggil ubat tau fu fa dan dibeli di kedai bahan membuat kek di Sarawak - mungkin di tempat lain, nama yang digunakan lain)
  • 1 cawan air masak
Cara:
  1. Kisar kacang soya yang telah direndam. Gunakan air yang telah disukat sebanyak 3 liter sehingga habis. Jangan ditambah air lain. Untuk 1/2 kg kacang soya ini, saya bahagikan kacang soya kepada 3 bahagian, dan setiap kali mengisar, saya akan perah sebanyak 2 kali. (Kisar kacang, perah, kemudian kisar sekali lagi dan perah lagi. Kemudian baru kisar kacang yang lain pula- hampas kacang soya jangan dibuang kerana boleh dibuat kuih wadey)
  2. Setelah diperah, masukkan air soya ke dalam periuk untuk memasak - tapis air soya menggunakan tapis kecil semasa menuang air soya ke dalam periuk. Akan terdapat buih yang tertinggal di dalam tapis, buang buih tersebut.
  3. Setelah selesai mengisar semua kacang soya, masak air soya di atas api sederhana selama 30-35 minit. Hendaklah dikacau selalu terutama apabila air mula mendidih.
  4. Di dalam bekas berasingan, bancuh tepung jagung, GDL (ubat tau fu fa) dan air masak. Pastikan bekas yang digunakan tahan panas dan cukup untuk diisi air soya yang telah dimasak tadi.
  5. Akhir sekali, tuang air soya yang masih panas ke dalam bekas yang ada bancuhan tepung tadi. Angkat tinggi semasa menuang air. (berhati-hati kerana air soya masih panas)
  6. Biarkan air soya itu mengeras sendiri. Tidak perlu dikacau- selepas menuang air soya, biarkan sahaja. Masa untuk mengeras lebih kurang 3 jam.

Bahan air gula:
  • 1 paket gula melaka (250 gm)
  • 5 sudu besar gula pasir
  • 6 cawan air
  • 2 helai daun pandan
Cara:
  1. Masukkan semua bahan di dalam periuk dan masak sehingga semua gula hancur. Sejukkan.
Selamat mencuba...

Saturday, February 5, 2011

BROWNIE KURMA

Salam semua...resepi saya kali ini adalah brownie kurma. Sebenarnya ada pelbagai resepi brownie kurma yang saya ada, tetapi ini adalah resepi yang paling sedap dan mudah. So, saya nak berkongsi dengan anda semua dan harap anda berjaya membuatnya.

Bahan-bahan untuk inti kurma:
  • 200 gm kurma dibuang biji
  • 50 gm gula
  • 1/2 cawan air
  • secubit garam
  • 1/4 sudu teh esen vanilla
Cara membuat inti:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk yang sesuai dan gaul rat.
  2. Kemudian, hidupkan api sederhana dan masak bahan tersebut sehingga pekat. Anda perlu menggaul adunan semasa memasaknya.
  3. Ketepikan dan biar sehingga sejuk.
Bahan untuk kek:
  • 190 gm mentega
  • 25 gm serbuk koko
  • 180 gm gula perang
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/4 sudu teh garam
  • 200 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh serbu penaik
  • 50 gram walnut dicincang (boleh juga digantikan dengan badam)
Cara:
  1. Ayak bersama tepung dan serbuk penaik. Ketepikan.
  2. Satukan mentega dan serbuk koko di dalam periuk yang sesuai. Kemudian masak bahan di atas api yang perlahan. Kacau bahan sehingga mentega cair dan adunan sebati. Tutup api dan ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk adunan, adun gula, esen vanilla dan garam sehingga semua bergaul rata. Kemudian tambahkan telur satu persatu sambil terus mengadun.
  4. Masukkan pula tepung dan serbuk penaik. Adun sebati tetapi tidak perlu terlalu lama. Cukup sehingga semuanya bergaul rata.
  5. Griskan acuan berbentuk bujur dan taburkan tepung. Tuang separuh adunan ke dalam acuan, kemudian masukkan inti kurma.
  6. Akhir sekali tuang baki adunan ke dalam acuan dan tabur hirisan walnut di atasnya.
  7. Bakar pada suhu 180 darjah C selama 45 minit.
Selamat mencuba...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...