Followers

Thursday, October 28, 2010

PUDING KASTARD DENGAN SOS BUAH-BUAHAN


Salam. hari ni saya ingin berkongsi resepi puding kastard dengan sos buah-buahan. caranya cukup senang n boleh dimakan waktu petang atau sebagai pencuci mulut utk menjamu tetamu.


Bahan kastard:

  • Tepung kastard - 120gm
  • Air - 120 liter
  • Gula pasir - 120gm

Bahan sos:

  • Susu cair (1tin) - 400ml
  • Air - 250ml
  • Gula pasir - 120gm
  • Tepung kastard - 60gm
  • 1 tin buah-buahan dlm tin

Cara:

  1. Gaulkan tepung kastard, air dan gula pasir di dlm periuk. kemudian nyalakan api perlahan dan kacau sehingga menjadi likat.
  2. Tuang adunan di dalam acuan dan biarkan sejuk. (boleh diisi di dlm acuan kecil kecil atau di dlm acuan besar yg kemudiannya dipotong).
  3. Untuk sos, kacau semua bahan (kecuali buah di dlm tin) hingga mendidih. Kemudian campurkan buah di dlm tin. sejukkan di dlm peti sejuk.
  4. Untuk menghidang, letakkan puding kastard di dalam bekas dan tuangkan sos.

Selamat mencuba. Mudah tetapi enak.....

Monday, October 25, 2010

RESEPI UDANG LINDARAHIM

Salam untuk rakan-rakan. Hari ni saya nak kongsi resepi udang yg tiba-tiba pop into my mind. Mesti anda semua ada hari-hari malas kan? Contohnya brg dapur ada yang dah habis tp malas nk ke kedai sebab nk tunggu barang yg lain habis baru sekali beli. Right? Hari ni saya lalui hari tu... Nak masak lunch tapi minyak je yang dah habis, yang lain masih ada so... nak masak apa ye? Saya keluarkan udang... tapi still x tahu nak masak apa? Anak-anak suka yg bergoreng instead of yang berkuah. Tiba-tiba datang idea... anda pun boleh cuba, sebab hasilnya sedap betul...Yummilicious...(meminjam word Norliza Zulkifli).

Bahan-bahanya:

  • Udang dibersihkan tanpa dibuang kulit

  • Bawang besar, hiris

  • Halia, hiris

  • Bawang putih, hiris

  • Cili padi, hiris kasar

  • Butter / margerin sapuan roti

  • Minyak sapi (kalau ada)

  • Kunyit serbuk

  • Garam

  • Maggie cukup rasa @ knorr pasti sedap @ kiub ayam knorr

Cara:



  1. Mula-mula gaulkan udang dengan kunyit dan garam. Kemudian, panaskan sesudu minyak sapi dan sedikit butter sehingga kesemuanya cair. Masukkan halia dan bawang putih, goreng sehingga kekuningan.

  2. Masukkan pula udang dan goreng seketika. Apabila udang sudah masak, masukkan bawang besar dan cili padi.

  3. Akhir sekali tambahkan garam dan perasa secukup rasa.
Untuk hiasan bolehlah taburkan daun bawang... Hmmm anak-anak saya cukup suka lauk yg simple mcm ni. Cuba anda buat. Saya paling suka bahagian janggut udang... sedapnyeee... try ye.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...